Nenechte se dostihnout osteoporózou. Pro pevné a zdravé kosti se doporučuje konzumace těchto 3 potravin

Když je člověk mladý, ani ho nenapadne, že existuje nějaké řídnutí kostí. S přibývajícím věkem se však toto onemocnění ozývá stále častěji. Lze mu předejít úpravou jídelníčku.

přírodní lék pro silné a zdravé kosti a klouby i Zdroj fotografie: iStock
                   

Osteoporóza se dává do souvislosti se stárnutím lidského organismu. Zejména ženy po menopauze jsou jí ohrožené. Vlivem úbytku hormonů dochází k horší kvalitě kostí a důsledkem mohou být například častější zlomeniny. Lékařka Michele Bellantoni, MD svou praxi zaměřila na postmenopauzální osteoporózu u starších žen a využití ultrazvuku paty jako screeningového testu na osteoporózu.

Co je to osteoporóza

Když se v kostech vytvářejí póry, dochází k úbytku vápníku a dalších minerálů, hovoříme o vzniku řídnutí kostí neboli osteoporózy. Projevuje se bolestmi zad, snadnou lomivostí kostí, zmenšením tělesné výšky i zmenšenou pohyblivostí nebo vytvořením kyfózy na páteři. Rizikovými faktory je věk nad 70 let, podvýživa, menopauza a nedostatek pohybu. Prevencí je pak dostatečný příjem vápníku, vitamínu D a K a pohyb.

Vhodný jídelníček při řídnutí kostí

Řídnutí kostí je možné zmírnit dobře zvoleným jídelníčkem. Existují potraviny, které tělu dodají živiny potřebné pro výživu kostí. Je tedy vhodné je konzumovat pravidelně. K tomu je třeba přidat pravidelný pohyb, aby se růst a odolnost kostí podpořily.

Brokolice je plná vitamínů a minerálů

Velmi zdravou zeleninou je brokolice. Není divu, že ji někteří považují za superpotravinu. Obsahuje vápník, hořčík, draslík a železo, čím přispívá k tvorbě kostní hmoty. Z vitamínů je bohatá na vitamín C, provitamín A, vitamíny E, B1, kyselinu listovou a vitamín B2. Do vašeho jídelníčku by měla být zařazována co nejčastěji.

Nejlépe je brokolici konzumovat v syrovém stavu jako salát. Tepelnou úpravou ztrácí důležité živiny. Chutná je brokolice uvařená ve vroucí vodě po dobu pěti až šesti minut a pak servírovaná. V takovém stavu si zachovává nejvíce živin i skvělou chuť.

iZdroj fotografie: Pixabay
Z brokolice lze uvařit chutnou polévku

Sezamová semena

V semenech sezamu najdete provitamín A, vitamíny thiamin, riboflavin a niacin a z minerálů vápník, hořčík, zinek, fosfor, draslík a železo. Obsah těchto výživných látek sezam předurčuje k tomu, aby byl brán v úvahu jako potravina, která podporuje pevnost kostí. Je proto doporučován ke konzumaci ženám v menopauze, studentům a sportovcům.

Samotný sezam nemá žádné aroma, protože neobsahuje éterické oleje. Hodí se na přípravu slaných i sladkých pokrmů. Vyrábí se z něj sladký tučný zákusek baklava a orientální cukrovinka chalva. Je možné ho použít také na posypání slaných kynutých těst.

Zralé banány

Banány jsou ovocem, které je v současné době dostupné po celý rok. Jsou bohaté na vápník, draslík, mangan, hořčík, fosfor a kyselinu listovou. To z nich dělá potravinu ideální pro podporu tvorby kostní hmoty. Nejlépe je konzumovat je ve stavu zralosti, kterou poznáte podle hnědých teček na slupce. Můžete si ovšem dát i sušené banány, jež zlepšují práci trávicího systému a obsahují všechny živiny, stejně jako čerstvé plody.

Jakým způsobem předcházíte vzniku osteoporózy?

Zdroj: Healthline

Diskuze Vstoupit do diskuze
143 lidí právě čte
Autor článku

Jana Fojtíková

Zobrazit další články