Zažívací potíže a nadýmání eliminuje koprový čaj. Nezpůsobuje vedlejší účinky, je vhodný pro děti i kojící

Koprová omáčka je milovaná i nenáviděná zároveň. Nic na tom nemění fakt, že kopr patří mezi zeleninu s pozitivním účinkem na lidský organismus.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Na první pohled vypadá kopr vonný jako plevel, opak je však pravdou. Pěstuje se jako koření a zelenina, a to prakticky po celém světě – od Evropy po Asii. Je důležitou součástí řady kuchyní a nabízí i léčivé účinky. Odborný asistent Santiago Alvarez Arango, MD říká, že kopr má tu výhodu, že nezpůsobuje vedlejší účinky. Mohou ho užívat i děti a kojící ženy.

Odkud se kopr vzal

Původní domovinou kopru vonného je oblast východního Středomoří a západní Asie, odkud se dostal dále do světa. Znali ho už ve starověku staří Římané, Řekové i Egypťané. Na pěstování je celkem nenáročný, stačí mu hodně slunce a teplo, vadí mu větrná místa. Vyroste i na živiny v chudé půdě, nedaří mu však v kamenitých a suchých zeminách. Odjakživa nechyběl kopr ani v žádné české zahrádce.

iZdroj fotografie: Pixabay
Kopr se využívá k nakládaní okurek

Léčivka od natě až po kořeny

Čerstvý kopr má jen velmi málo kalorií, zato ale nabízí celou řadu vitamínů a minerálů. Jsou to především vitamíny C a A, jež fungují jako silné antioxidanty. Najdeme v něm i mangan, který podporuje normální fungování mozku a celého nervového systému. Kromě něho je zdrojem vápníku, mědi, hořčíku, draslíku a zinku. Na tyto živiny jsou bohatá i semena kopru.

iZdroj fotografie: Pixabay
Kopr je výborný i při přípravě ryb

Zdravotní účinky kopru

Pokud vás trápí zažívací potíže a nadýmání, uvařte si koprový čaj, který přinese úlevu. Je doporučován i při problémech s ledvinami. Kojícím ženám se kopr doporučuje pro tvorbu mléka. Vedle toho kopr pozitivně působí na produkci žaludečních šťáv, pomáhá tišit kašel a léčit nespavost. Koprová semena lze využít na koupel pro ruce, protože posiluje nehty. Když budete kopr žvýkat, budete mít příjemnější dech.

iZdroj fotografie: Pixabay
Kopr dobře ochutí také zeleninový salát

Kopr v kuchyni

Nejčastěji se s koprem setkáme v kuchyni. Kdo by neznal tradiční koprovou omáčku nebo jeho využití při nakládání okurek. Lze ho ovšem použít pro dochucení masa, zejména ryb, do pomazánek a salátů, a to v jeho čerstvé formě. Na zimu se kopr uchovává konzervovaný v soli nebo octovém nálevu.

Kterou úpravu kopra máte nejraději?

Zdroj: Healthline

Diskuze Vstoupit do diskuze
120 lidí právě čte
Autor článku

Jana Fojtíková

Zobrazit další články