Slyšeli jste o lékařské marmeládě: Léčí střeva, průjem i zácpu, babičky ji používaly už před 50 lety

Zácpa může být nebezpečná, když trvá dlouho. Tělo se totiž nemůže dostatečně zbavovat odpadních látek stolicí. Podpořte své vylučování touto marmeládou.

Švestka s listy v lidské dlani i Zdroj fotografie: Freepik
                   

Lékařská marmeláda, kterou znaly už naše babičky, je skvělým řešením pro ty, kteří trpí zácpou. Údajně trpí zácpou každý desátý člověk, takže jde o velmi častý problém. Příčinou může mýt málo pohybu, stres, léky, vitamíny, nedostatek tekutin, nevyvážená strava chudá na vlákninu, ale může se tak projevovat i nemoc. Tato marmeláda vám pomůže dát vaší stolici zelenou.

Recept na projímavý džem

Co budete potřebovat?

  • 150 g sušených datlí,
  • 150 g sušených švestek
  • a 200 ml převařené vody.

Postup přípravy receptu:

  1. Datle a švestky nakrájejte na kousky.
  2. Vložte do vroucí vody a vařte, dokud směs nezhoustne.
  3. Váš džem je tak hotov. Z tohoto množství by mělo vyjít 20 porcí.

Aplikace a dávkování:

Džem je vhodný pro každého. Můžete ho jíst samostatně, natírat na chleba nebo přidávat do jogurtu či cereálií. Lidé, kteří trpí zácpou, by měli sníst jednu polévkovou lžíci denně. Někdy můžete trpět zácpou a dalšími příznaky, když vám chybí tento vitamín, jak jsme na JakZdravě upozornili v minulém článku.

Sklenice s marmeládou, chleba, nůž a švestky v misce iZdroj fotografie: Freepik
Švestková marmeláda vyřeší potíže se zácpou. Spolu s datlemi se účinek ještě umocní a znásobí se počet vitamínů.

Sušené švestky jsou pověstné

Švestky v jakékoli podobě jsou pověstné svými skvělými účinky na trávení. Obsahují hodně vlákniny a sorbitolu v porovnání s ostatním ovocem až 15krát více, jak uvádí web Healthline. Vlákninu potřebujete, aby mohla střeva správně fungovat. Podpořit je ale musíte ještě dostatečným příjmem vody. Jak vypočítáte, že dostatečně pijete během dne, vám přiblížila naše redakce již dříve.

Tasemnice se prozradí průjmem nebo zácpou. Zlikvidovat se dá i domácími prostředky, lékaři se ale vyhnout nedá

Datle a jejich účinky na zdraví

Dietetička Amy Richter uvádí, že datle jsou vhodným zdrojem přírodní vlákniny. Přírodní cukr, který se v nich nachází, je dokonalá alternativa k běžnému cukru. Navíc jsou datle lehké, snadno stravitelné a zaženou hlad. Obsahují velké množství vitamínů, takže se vyplatí je konzumovat pravidelně. Navíc jsou bohatým zdrojem železa, což je dobrá zpráva pro všechny s anémií.

Čím si udržujete pravidelnou stolici vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
112 lidí právě čte
Autor článku

Dita Polívková

Zobrazit další články