Skořice má schopnost regenerovat poškozené tkáně. Dokáže tak účinně bojovat s infekcemi a chronickými onemocněními

Skořice je velmi chutné a aromatické koření, které je pro své úžasné zdravotní účinky uznáváno v tradiční medicíně již po tisíce let.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Skořice je aromatické koření, které se vyrábí z vnitřní kůry stromů Cinnamomum, a jako přísada se používala již ve starém Egyptě, kde byla považována díky své vzácnosti například za vhodný dar pro krále. Dnes je skořice už běžně dostupná a seženete ji v každém supermarketu, tudíž si můžeme dopřát její zdravotní účinky, aniž bychom utratili více peněz. Podle australského dietologa Joe Leech je za většinu pozitivních účinků na metabolismus zodpovědná sloučenina cinnamaldehydu, která se nachází v olejnaté části stromu.

Skořice je plná antioxidantů

Skořice je nabitá silnými antioxidanty, které naše tělo chrání před oxidačním poškozením, jenž způsobují volné radikály. Někdejší studie, která porovnávala antioxidační aktivitu 26 různých druhů koření, přinesla navíc zjištění, že je skořice v tomto směru jednoznačným vítězem – předčila i superpotraviny, jako je česnek a oregano. Ve skutečnosti je skořice tak silná, že ji můžete používat jako přírodní konzervační prostředek. 

iZdroj fotografie: Depositphotos

Protizánětlivé vlastnosti

Skořice má kromě silných antioxidačních vlastností také silné protizánětlivé vlastnosti, díky kterým pomáhá našemu tělu bojovat s infekcemi a napravovat poškozené tkáně. Její konzumace nám tak umožňuje získat ochranu před tím, aby se stal zánět chronický a působil proti vlastním tkáním těla. 

Prevence rakoviny

Rakovina je závažné onemocnění, které má na svědomí obrovské množství lidských životů po celém světě. Skořice se ovšem i v tomto směru osvědčila jako skvělý pomocník, neboť snižuje růst rakovinných buněk a tvorbu cév v nádorech. Navíc je podle odborníků možné, že je toto koření pro rakovinné buňky toxické, snižuje jejich růst a způsobuje jejich vymýcení.

iZdroj fotografie: Freepik

Nižší riziko srdečních onemocnění

Skořice je spojována se snížením rizika srdečních onemocnění, které jsou celosvětově nejčastější příčinou předčasných úmrtí. Například u lidí s cukrovkou 2. typu se ukázalo, že půl čajové lžičky skořice denně má velmi příznivý vliv na jejich krevní markery. Navíc toto koření snižuje hladinu „špatného“ LDL cholesterolu a triglyceridů, zatímco „dobrý“ HDL cholesterol zůstává stabilní. V kombinaci všech těchto faktorů může skořice skutečně snížit riziko srdečních onemocnění.

Lepší citlivost na hormon inzulín

Inzulín je jedním z klíčových hormonů, které regulují metabolismus a následné využívání přijaté energie – navíc je také nezbytný pro transport cukru v krvi z krevního řečiště do buněk. Problémem však je, že mnoho lidí je vůči účinkům inzulinu rezistentní, což může mít za následek závažná onemocnění, jako je například diabetes 2. typu. Dobrou zprávou však je, že skořice pomáhá výrazně snižovat inzulinovou rezistenci, díky čemuž umožňuje tomuto důležitému hormonu plnit jeho úkol.  

iZdroj fotografie: Depositphotos

Nižší hladina cukru v krvi 

Kromě příznivého vlivu na inzulinovou rezistenci může skořice snižovat hladinu cukru v krvi několika dalšími způsoby. Bylo prokázáno, že toto koření snižuje množství glukózy, které se po jídle dostane do krevního oběhu, což zpomaluje rozklad sacharidů v trávicím traktu. Obsažená sloučenina ve skořici může navíc působit na buňky tak, že napodobuje inzulín – to výrazně zlepšuje příjem glukózy buňkami, přestože působí mnohem pomaleji. Účinná dávka je obvykle 1-6 gramů nebo asi 0,5-2 čajové lžičky skořice denně.

Kolik skořice jíte denně vy?

Zdroj: Healthline

Diskuze Vstoupit do diskuze
127 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články