Nejzdravější rostlina na světě: Nejlepší je, že si ji můžete natrhat venku zadarmo

Volně rostoucí bylinka, která bývá často přehlížena, ale neměla by být. Jelikož se řadí mezi nejzdravější zeleninu na světě.

Řeřicha potoční alias potočnice lékařská i Zdroj fotografie: Flickr
                   

Je celkem pravděpodobné, že jste se s touhle rostlinkou setkali, ale nevěnovali jste ji dostatečnou pozornost. Přitom je to škoda, řeč je o potočnici lékařské, která se jinak také nazývá řeřicha potoční. Ačkoliv stojí po boku brokolice, kapusty či zelí není mezi lidmi tolik oblíbená ani známá. Je typická svou štiplavou vůní a mírně nahořklou chutí. Ovšem nejvíce je cenná díky živinám, které obsahuje a dokonce v žebříčcích vyhrála nejzdravější zeleninu vůbec.

Představení řeřichy neboli potočnice

Již název vybízí k záměně se známější řeřichou setou, která se pěstovala zpravidla na navlhčené vatě zejména ve školách. Podobnost ve jméně je očividná, ale jinak jsou odlišné svou chutí i vzhledem. Řeřicha potoční dorůstá výšky asi 15 cm, což je podstatně více než u řeřichy seté a i v chuti jsou značné rozdíly. Řeřicha potoční má více pikantní a kořeněnou chuť, která má blíže spíše k hořčici, a to díky hořčicovým esenciálním olejům, které obsahuje.

Kde řeřichu či potočnici najdete

Potočnici najdete velice jednoduše ve volné přírodě, konkrétně roste nejčastěji u pomalu tekoucích vod, ale také u pramenů či v příkopech. S nadsázkou se dá říci, že ji můžete najít všude, kde je dostatečně vlhko. Je zde i možnost ji pěstovat doma. Lze ji zasadit do květináče, kde si ovšem potrpí na půdu bohatou na živiny. Lze ji pěstovat i v zahradních jezírkách, kde je jednou z výhod odolnost vůči zimě, a to až do -10 °C.

Řeřicha potoční pomůže zdraví iZdroj fotografie: Flickr
Řeřicha potoční zlepšuje trávení, vykašlávání, ale i čistí krev

Přínosy aneb největší síla řeřichy potoční

Řeřicha a její tajemství se skrývá v obsahu mnoha vitamínů i minerálů. Zejména je důležité zmínit vitamíny A, C, D, E a K a z minerálů pak železo, vápník, jód, fosfor, hořčík i vápník. Tato rostlinka čistí krev či usnadní vykašlávání. Bývá jí připisována i lepší chuť k jídlu a celkově zlepšené trávení i podpora organismu. Díky hořčičným olejům a silicím je vhodná i pro lidi trpící chudokrevností či zánětlivými onemocněními. Nejvhodnější je konzumace čerstvé řeřichy.

Využití v kuchyni

Jak již bylo zmíněno, nejvíce živin poskytne řeřicha v syrové podobě. Díky její chuti je vhodné ji přidat do salátů, ale také například vložit na chlebíčky či přidat do sendvičů. Ale k zahození není ani její použití do polévek či omáček. Skvěle řeřicha potoční poslouží i při přípravě pesta a věřte, že se budete olizovat. Pokud chcete řeřichu využívat po celý rok, je možné ji zamrazit, ale je jasné, že ztratí část živin a může být pozměněna její barva i chuť.

Co všechno víte o řeřiše potoční?

Zdroj: Zdravě
Diskuze Vstoupit do diskuze
59 lidí právě čte
Zobrazit další články