Pálení žáhy patří k velmi nepříjemným stavům. Charakteristické je pálení za hrudní kostí, v oblasti jícnu a vzadu v krku. Ulevit si můžete i doma.
K pálení žáhy dochází, když se žaludeční kyselina dostane zpět do jícnu. Může to způsobovat zvýšená tvorba žaludečních kyselin. To, zda se budou žaludeční kyseliny tvořit ve zvýšené míře, můžete ovlivnit především tím, co budete jíst. Káva, alkohol, ovocné džusy a perlivé nápoje rozhodně nejsou to pravé. Zaměřte se na potraviny, které podrážděný žaludek zklidní.
Kyselé, které uleví
I když jsou tyto potraviny kyselé, v těle působí zásaditě. O kterých potravinách je řeč? O citronové šťávě a jablečném octu. Pro zklidnění žaludku si dejte po obědě skleničku citronové šťávy z půlky citronu s vodou, jak radí také dietetička Kim Rose-Francis. Pokud chcete vyzkoušet jablečný ocet, doporučuje se rozmíchat dvě lžičky ve sklenici vlažné vody a pít po malých doušcích.
Zázvorový čaj nebo stroužek česneku
Zázvorový čaj působí proti bakteriím a proti zánětům. Kromě toho zmírňuje bolest. Pro jeho přípravu budete potřebovat přibližně dva centimetry zázvorového kořene. Ten nastrouháte, zalijete vroucí vodou, necháte deset minut louhovat, přecedíte a vypijete. Můžete dosladit medem. Preventivně se užívá 2-3krát denně mezi jídly. Zázvorový čaj doporučuje také web Healthline.
Některé zdroje doporučují užívat česnek. Rozžvýkání syrového stroužku česneku prý pomáhá proti pálení žáhy. Někdy ale může mít opačný účinek. Proto si dejte pozor, zda nepatříte do skupiny lidí, kterým česnek naopak na žaludek vadí, jak psala naše redakce dříve.
Další potraviny, které uleví
Mezi další potraviny, které zaručují úlevu při pálení žáhy, patří mandle, šťáva ze syrových brambor, med, hořčice, skořice nebo zlatý med, o kterém si můžete přečíst v dalším z článků na JakZdravě.
Pravidla, které pomohou proti pálení žáhy
- nepřejídejte se
- jezte v klidu a pečlivě rozžvýkejte každé sousto
- po jídle žvýkejte fenykl, kardamom nebo kmín
- používejte do jídel rozmarýn
- jezte více zeleniny a celozrnné pečivo
- při potížích zkuste vodu s jedlou sodou
- po jídle necvičte
- odpočívejte a spěte na levém boku
- po jídle nekuřte