Petržel podpoří hubnoucí proces, vyčistí střeva a podpoří i zdraví kostí

Petržel je nejen lahodná, ale také velmi prospěšná rostlina, která posílí vaše zdraví v mnoha směrech. Do jídelníčku ji lze přitom zařadit velmi snadno.

i Zdroj fotografie: Pohled 111 / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Petržel je rostlina pocházející ze Středomoří, která si v průběhu posledních let získala velkou oblibu ve světě medicíny. To především díky jejím užitečným vlastnostem, jako je schopnost léčit vysoký krevní tlak, alergie a zánětlivá onemocnění. Kromě toho je podle Maria Zamarripa také velmi snadné zařadit ji do svého pravidelného jídelníčku, neboť má skvělou chuť a dobře se hodí do mnoha receptů. Jakmile ji začnete konzumovat pravidelně, získáte tím navíc ochranu před mnoha problémy a účinně posílíte obranyschopnost svého těla. 

1) Podporuje zdraví kostí

Vaše kosti potřebují správné množství určitých vitamínů a minerálů, aby zůstaly zdravé a silné po dlouhou dobu. A právě petržel obsahuje hojné množství vitamínu K, který je základní živinou pro jejich zdraví – to především proto, že podporuje buňky zvané osteoblasty, které budují kostní hmotu, a pomáhá aktivovat určité bílkoviny, které zvyšují hustotu kostních minerálů. Obecně lze také říci, že dostatečný příjem petržele vás ochrání před zlomeninami a naraženinami, a to až o neuvěřitelných 22 %. 

2) Bohaté množství antioxidantů 

Petržel obsahuje mnoho účinných antioxidantů, které nabízí řadu zdraví prospěšných vlastností, a to včetně udržení optimálního celkového zdraví, detoxikace těla a ochrany před působením volných radikálů. Mezi hlavní sloučeniny v této rostlině patří zejména flavonoidy, karotenoidy a vitamín C, které mimo jiné skvěle podporují trávení a očistu střev, snižují riziko vzniku mnoha nebezpečných onemocnění, včetně rakoviny a cukrovky 2. typu a podporují celkové zdraví těla, včetně zdravější kůže, silnější imunity a snadnějšího hubnutí. 

3) Antibakteriální vlastnosti

Aromatická petržel také nabízí antibakteriální účinky, což může být velmi účinné při boji proti plísním, kvasinkám a dalším běžným bakteriím způsobujících zánět, včetně například S. aureus. Její přidání do pokrmů může také zabránit růstu těchto nebezpečných mikroorganismů v ostatních potravinách, díky čemuž vás může ochránit před otravou a dalšími zažívacími potížemi. Je ovšem důležité zmínit, že vědci vyžadují více studií a výzkumů, které by tyto skutečnosti dokázaly potvrdit. 

iZdroj fotografie: Pixabay

4) Ochrání vaše oči 

Zařazení petržele do jídelníčku je také skvělý způsob, jak ochránit své oči a podpořit jejich nedílné funkce. Rostlina totiž obsahuje lutein, betakaroten a zeaxantin, což jsou tři karotenoidy, které posilují funkce zrakového orgánu a pomáhají zabránit věkem podmíněné makulární degeneraci, nevyléčitelnému očnímu onemocnění a hlavní příčině slepoty na celém světě. Dále pak petržel obsahuje vitamín A, který je nezbytný pro zdraví očí, neboť pomáhá chránit rohovku, nejsvrchnější vrstvu oka, a také spojivku. 

Nápoj na bázi petržele pro snadnější hubnutí  

Pokud vás trápí nadváha či dokonce obezita, můžete vsadit na nápoj z lahodné petržele a několika dalších zdravých ingrediencí – stačí jej konzumovat každé ráno před snídaní, a to 5 dní po sobě, poté udělat 10denní přestávku a následně kúru opakovat. Výsledky pocítíte již po první fázi, neboť se jedná o účinný prostředek, který urychluje proces spalování tuků a dodá vám všechny potřebné živiny. Stačí vymačkat jeden citron, najemno nakrájet petržel a obě ingredience smíchat ve sklenici s vodou. Jakmile budete mít hotovo, vypijte na lačný žaludek. 

Jak často jíte petržel vy?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
120 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články