Petržel podpoří hubnoucí proces, vyčistí střeva a podpoří i zdraví kostí

Petržel je nejen lahodná, ale také velmi prospěšná rostlina, která posílí vaše zdraví v mnoha směrech. Do jídelníčku ji lze přitom zařadit velmi snadno.

i Zdroj fotografie: Pohled 111 / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Petržel je rostlina pocházející ze Středomoří, která si v průběhu posledních let získala velkou oblibu ve světě medicíny. To především díky jejím užitečným vlastnostem, jako je schopnost léčit vysoký krevní tlak, alergie a zánětlivá onemocnění. Kromě toho je podle Maria Zamarripa také velmi snadné zařadit ji do svého pravidelného jídelníčku, neboť má skvělou chuť a dobře se hodí do mnoha receptů. Jakmile ji začnete konzumovat pravidelně, získáte tím navíc ochranu před mnoha problémy a účinně posílíte obranyschopnost svého těla. 

1) Podporuje zdraví kostí

Vaše kosti potřebují správné množství určitých vitamínů a minerálů, aby zůstaly zdravé a silné po dlouhou dobu. A právě petržel obsahuje hojné množství vitamínu K, který je základní živinou pro jejich zdraví – to především proto, že podporuje buňky zvané osteoblasty, které budují kostní hmotu, a pomáhá aktivovat určité bílkoviny, které zvyšují hustotu kostních minerálů. Obecně lze také říci, že dostatečný příjem petržele vás ochrání před zlomeninami a naraženinami, a to až o neuvěřitelných 22 %. 

2) Bohaté množství antioxidantů 

Petržel obsahuje mnoho účinných antioxidantů, které nabízí řadu zdraví prospěšných vlastností, a to včetně udržení optimálního celkového zdraví, detoxikace těla a ochrany před působením volných radikálů. Mezi hlavní sloučeniny v této rostlině patří zejména flavonoidy, karotenoidy a vitamín C, které mimo jiné skvěle podporují trávení a očistu střev, snižují riziko vzniku mnoha nebezpečných onemocnění, včetně rakoviny a cukrovky 2. typu a podporují celkové zdraví těla, včetně zdravější kůže, silnější imunity a snadnějšího hubnutí. 

3) Antibakteriální vlastnosti

Aromatická petržel také nabízí antibakteriální účinky, což může být velmi účinné při boji proti plísním, kvasinkám a dalším běžným bakteriím způsobujících zánět, včetně například S. aureus. Její přidání do pokrmů může také zabránit růstu těchto nebezpečných mikroorganismů v ostatních potravinách, díky čemuž vás může ochránit před otravou a dalšími zažívacími potížemi. Je ovšem důležité zmínit, že vědci vyžadují více studií a výzkumů, které by tyto skutečnosti dokázaly potvrdit. 

iZdroj fotografie: Pixabay

4) Ochrání vaše oči 

Zařazení petržele do jídelníčku je také skvělý způsob, jak ochránit své oči a podpořit jejich nedílné funkce. Rostlina totiž obsahuje lutein, betakaroten a zeaxantin, což jsou tři karotenoidy, které posilují funkce zrakového orgánu a pomáhají zabránit věkem podmíněné makulární degeneraci, nevyléčitelnému očnímu onemocnění a hlavní příčině slepoty na celém světě. Dále pak petržel obsahuje vitamín A, který je nezbytný pro zdraví očí, neboť pomáhá chránit rohovku, nejsvrchnější vrstvu oka, a také spojivku. 

Nápoj na bázi petržele pro snadnější hubnutí  

Pokud vás trápí nadváha či dokonce obezita, můžete vsadit na nápoj z lahodné petržele a několika dalších zdravých ingrediencí – stačí jej konzumovat každé ráno před snídaní, a to 5 dní po sobě, poté udělat 10denní přestávku a následně kúru opakovat. Výsledky pocítíte již po první fázi, neboť se jedná o účinný prostředek, který urychluje proces spalování tuků a dodá vám všechny potřebné živiny. Stačí vymačkat jeden citron, najemno nakrájet petržel a obě ingredience smíchat ve sklenici s vodou. Jakmile budete mít hotovo, vypijte na lačný žaludek. 

Jak často jíte petržel vy?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
76 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články
DámskýDeník
DámskýDeník
Lepší spánek bez prášků: realita i pro vás
Události247
Události247
Bývalí čeští prezidenti dostanou přidáno. Renta se jim může navýšit až dvojnásobně
VědaŽivě
VědaŽivě
Město Dvaraka podle badatelů zničila mimozemská loď. Jakmile se jim ale teorie začala potvrzovat, vláda je zařízla
adbz
adbz
Surfinie ocení hnojivo z banánové slupky. Vlastnostmi se může rovnat chemickým přípravkům