Pohanka pohlídá krevní cukr a srovná hladinu cholesterolu

Pohanka patří mezi velmi zdravé potraviny. Má jedinečné účinky na srdce a metabolismus cukrů a tuků. I ona se ale musí konzumovat v rozumné míře.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Pohanka je pseudoobilovina, která chutná trochu po oříšcích. Neobsahuje lepek, takže na rozdíl od ostatních obilovin je vhodná pro lidi s intolerancí lepku a celiakií. Atli Arnarson, který se zabývá výzkumem ve výživě, doporučuje pohanku jako součást zdravé stravy. Její konzumace má řadu výhod na zdraví, hlavně na kardiovaskulární systém.

Pohanka a krevní cukr

Udržování nízké hladiny cukru v krvi je důležité pro předcházení chronickým nemocem, jako je například cukrovka. Pohanka nemá vysoký glykemický index, to znamená, že nezvedá po konzumaci prudce hladinu cukru v krvi. Tudíž se hodí i pro osoby, které již diabetem 2. typu trpí. Vědecká studie, která se zabývala zkoumáním potkanů s cukrovkou, prokázala, že pohanka snižuje hladinu cukru v krvi až o 19 %.

Podporuje zdraví vašeho srdce

V pohance se objevuje mnoho sloučenin, které jsou prospěšné pro zdravé fungování srdce. Je bohatá především na užitečné bílkoviny, vlákninu, minerály a stopové prvky. Za zdůraznění stojí vysoký obsah rutinu, který zabraňuje tvorbě krevních sraženin, čímž také snižuje riziko srdečních onemocnění. Rovněž disponuje protizánětlivými účinky a pozitivně působí na krevní tlak a metabolismus tuků.

Pohanka a cholesterol

Vysoký cholesterol patří k rizikovým faktorům pro rozvoj srdečních onemocnění. Konzumace pohanky pomáhá snižovat krevní tlak a zlepšovat metabolismus tuků. Snižuje LDL cholesterol (ten špatný) a zvyšuje hladinu HDL cholesterolu (toho dobrého). Jako určitý bonus vám může pohanka poskytnout výhodu ve snazším hubnutí.

Rozsypaná pohanka s převrhnutým kelímkem iZdroj fotografie: Freepik

Pozor na alergii

Při střídmé konzumaci nemá pohanka žádné vedlejší účinky. Může se ale u některých lidí objevit alergie na pohanku. Častěji se vyskytuje u osob, které ji konzumují ve skutečně velkém množství. Alergie na pohanku se často vyskytuje spolu s alergií na latex nebo rýži.

Alergickou reakci na konzumaci pohanky poznáte podle kožních vyrážek, otoků a zažívacích obtíží. Pouze v malém množství případů se může objevit nejhorší varianta, a to těžký alergický šok. Máte-li podezření, že byste mohli být na pohanku alergičtí, zkuste konzumovat nejprve maličké množství.

Jak často se pohanka vyskytuje na vašem talíři?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
146 lidí právě čte
Autor článku

Dita Polívková

Zobrazit další články