Pomůže doslova obnovit celé tělo: Tento prostředek se používá již celá tisíciletí, potřeba jsou jen dvě suroviny

Z tohoto elixíru zdraví bude profitovat celé tělo. Zlepší vám zažívání, funkci mozku a ochrání vaše srdce a cévy. Potřebujete skutečně jen dvě běžné suroviny.

i Zdroj fotografie: Freepik
                   

Jen málo potravin má tak prospěšné účinky na celé tělo jako fíky a olivový olej. Obě tyto složky mají neuvěřitelné množství pozitivních dopadů na lidský organismus a jejich kombinace je zkrátka nepřekonatelná. Proto si právě z těchto pouhých dvou složek můžete připravit vlastní elixír zdraví.

Fíky prospívají celému tělu

První ingrediencí, kterou budete na elixír zdraví potřebovat, jsou fíky. Jsou totiž nabité živinami a nabízejí řadu potenciálních zdravotních výhod. Mohou podporovat zdravé trávení, snižovat riziko srdečních onemocnění a pomáhat regulovat hladinu cukru v krvi. Tím, že obsahují celou řadu prospěšných látek a zároveň jen poměrně málo kalorií jsou vhodnou složkou zdravé stravy. Sušené fíky obsahují mnohem více cukru, proto by se neměly konzumovat ve velkém množství. Jak čerstvé, tak i sušené fíky vám mohou pomoci například s následujícím:

  • Zácpa: Fíky jsou přírodní projímadlo. Obsahují vlákninu, která může přispívat ke zdraví trávicího traktu tím, že změkčuje stolici a dodává jí objem, zmírňuje zácpu a slouží jako prebiotikum.
  • Srdce a cévy: Fíky zlepšují krevní tlak a hladinu krevních tuků, což může přispět ke zlepšení stavu cév a snížení rizika srdečních onemocnění.
  • Rakovina: Bylo prokázáno, že fíkové listy a přírodní latex z fíkovníku vykazují protinádorovou aktivitu vůči lidským buňkám rakoviny tlustého střeva, prsu, děložního čípku a jater. Vliv plodů je však stále předmětem výzkumu.
  • Pleť: Fíky mají příznivé účinky i na pokožku, zejména u lidí s alergickou dermatitidou, tedy suchou a svědivou pokožkou v důsledku alergií.
iZdroj fotografie: Pixabay

Olivový olej pomáhá proti řadě onemocnění

Druhou složkou je olivový olej, který je bohatý na mononenasycenou kyselinu olejovou. Předpokládá se, že tato mastná kyselina má mnoho příznivých účinků, například silné protizánětlivé vlastnosti a pozitivní vliv na zdraví mozku, srdce a cév:

  • Obsahuje velké množství antioxidantů: Olivový olej je plný antioxidantů, které mohou snižovat riziko chronických onemocnění.
  • Působí protizánětlivě: Chronický zánět je považován za hlavní příčinu nemocí, jako jsou rakovina, srdeční choroby, metabolický syndrom, diabetes 2. typu, Alzheimerova choroba, artritida a dokonce i obezita. Olivový olej dokáže záněty zmírňovat, což je jedním z jeho hlavních zdravotních přínosů.
  • Chrání před infarktem a mrtvicí: Rozsáhlý přehled studií na 841 000 lidech ukázal, že olivový olej je jediným zdrojem mononenasycených tuků, který je spojen se sníženým rizikem mrtvice a srdečních onemocnění.
  • Má protirakovinné vlastnosti: Antioxidanty obsažené v olivovém oleji mohou snížit oxidační poškození způsobené volnými radikály, které je považováno za hlavní příčinu vzniku rakoviny.
  • Chrání srdce: Olivový olej snižuje záněty a hodnoty LDL cholesterolu, zlepšuje výstelku cév a může pomáhat předcházet nadměrné srážlivosti krve. Také bylo prokázáno, že snižuje krevní tlak, který je jedním z nejsilnějších rizikových faktorů srdečních onemocnění a předčasného úmrtí. V jedné studii snížil olivový olej potřebu léků na krevní tlak o 48 %.
  • Chrání před Alzheimerem i diabetem 2. typu: Olivový olej se zdá být vysoce ochranným prostředkem proti cukrovce 2. typu. Několik studií spojuje olivový olej s příznivými účinky na hladinu cukru v krvi a citlivost na inzulín. Hojně se též zkoumá jeho potenciál chránit mozek před vznikem Alzheimerovy choroby.
iZdroj fotografie: Depositphotos

Dvousložkový elixír zdraví

Jak je z předchozího výčtu zdravotních přínosů fíků a olivového oleje zřejmé, právě tyto dvě potraviny jsou složkami zmiňovaného elixíru zdraví. Jeho výroba i použití je velmi jednoduché a budete skutečně potřebovat jen tyto dvě ingredience.

Vezměte 20 kusů sušených fíků, každý rozkrojte napůl a vložte do uzavíratelné sklenice. Poté přidejte olivový olej tak, aby fíky byly 1,5 cm pod hladinou oleje. Nechte v chladničce po dobu 40 dnů odstát. Každý den 5-10 minut před snídaní snězte ½ fíku a 1 lžičku oleje, ve kterém byly fíky namočeny. Kúru můžete opakovat 2-3krát ročně.

Jaké máte s tímto elixírem zkušenosti?

Zdroj: Zdravě
Diskuze Vstoupit do diskuze
131 lidí právě čte
Autor článku

Klára Sladká

Zobrazit další články