Potraviny bohaté na vlákninu, které byste měli pravidelně jíst

Vláknina je mnohem důležitější, než si většina lidí myslí. I proto, že během vašich školních let jste ji pravděpodobně při hodinách biologie zmínili jen letmo.

i Zdroj obrázku: Pixabay.com
                   

Zjednodušeně řečeno funguje vláknina jako jakási hostina pro vaši střevní mikroflóru. V žaludku není na rozdíl od zbytku stravy vláknina natrávena, a tak se na ni mohou ve střevech vrhnout bakterie, které jsou pro naše tělo přínosné.

Kromě toho mohou určité typy vlákniny podporovat zdravé hubnutí – redukčním dietám bez odpovídajícího podílu vlákniny raději nevěřte – a snižovat hladinu krevního cukru. Vláknina je také skvělou prevencí zácpy, kterou však v České republice vinou naší stravy bohaté na tuky, a také sklonem k vyšší konzumaci alkoholu, lidé obvykle netrpí.

Co přesně je vláknina

Termín vláknina může být poněkud vágní, i proto řada lidí pořádně neví, jak ji správně do jídelníčku zařadit. Jedná se o jakýkoli sacharid, který lidské tělo neumí samo strávit. V principu může jít i o nestravitelný cukr, v kalorické tabulce na obalech potravin se tak může, a v tomto případě by se dokonce měla, objevit hned ve třech řádcích – mezi sacharidy, v jejich podskupině cukrů a jako vláknina.

Skutečnost, že lidské tělo neumí vlákninu strávit, nijak nelimituje její zdravotní přínosy. Právě naopak. Nestrávená vláknina ve střevech na sebe může vázat nebezpečný cholesterol. V tomto ohledu je skvělé zejména psyllium, tedy vláknina z rozdrceného osemení jitrocele indického. S regulací cholesterolu souvisí i regulace hladiny krevního cukru. Strávit jídla plná vlákniny trvá déle a živiny z něj se uvolňují postupně, proto by jídla bohatá na vlákninu měli konzumovat hlavně diabetici.

iZdroj obrázku: Pixabay.com
Vláknina je důležitá nejenom pro trávení

Při konzumaci vlákniny byste neměli zapomínat na dostatečný příjem tekutin, nejlépe pochopitelně obyčejné čisté vody. Neslazené čaje jsou také vhodné, ovocné šťávy je lepší pít v menších dávkách nebo o něco později. Tekutiny pomáhají posouvat vlákninu dále trávicím traktem a střevní bakterie je také potřebují.

Potraviny bohaté na vlákninu

Potravin, které jsou skvělým zdrojem vlákniny, naštěstí existuje celá řada. Měli byste je však střídat, protože typů vlákniny je hned několik a držet se jen jednoho z nich rozhodně není nejrozumnější. Mějte také na paměti, že nejvíce vlákniny je často ve slupkách plodů, které máme sklon loupat nebo okrajovat.

iZdroj obrázku: Pixabay.com
Stačí upravit jídelníček

Pokud jde o ovoce, které je běžně k dostání v České republice, nutriční specialisté doporučují hlavně hrušky (průměrně 3,1 g vlákniny na 100 g), maliny (6,5 g), borůvky (5,3 g) nebo jablka (2,4 g) a jahody (2 g). Uváděné hodnoty jsou jen orientační, liší se podle konkrétní odrůdy a také zralosti plodů. Kromě ovoce se vláknina hojně vyskytuje i v dalších potravinách rostlinného původu:

  • Luštěniny jako je čočka, fazole, cizrna nebo hrášek
  • Zelenina jako je mrkev, kukuřice nebo všechny druhy košťálové zeleniny
  • Všechny druhy ořechů
  • Celozrnné potraviny
Diskuze Vstoupit do diskuze
67 lidí právě čte
Zobrazit další články