Jak na osteoporózu: Pomohou potraviny s bílkovinami a vápníkem

Osteoporóza bývá často charakterizována jako slábnutí kostí. Lze si pomoci díky správné stravě obsahující bílkoviny, vápník i vitamín D. Vhodné jsou ryby, vejce, jogurt a další.

i Zdroj fotografie: Freepik
                   

Osteoporóza je stav, který se častěji objevuje u žen a u starších lidí. Tak či tak se jedná o poměrně značný problém, jelikož lidé trpící osteoporózou jsou více náchylní k zlomeninám. Výjimkou nejsou ani zlomeniny obratlů, kyčlí či zápěstí. Pomocí pro slabé kosti mohou být určité živiny. Interní lékař Adam Bernstein, MD, ScD vysvětluje, že je nutné se zaměřit na dostatečný příjem bílkovin, jelikož tvoří asi 50 % objemu kostí. Dále je podstatné doplňovat vápník a vitamín D. Je vhodné zařadit do jídelníčku jogurty a sýry, ryby i citrusové plody.

JOGURT a VEJCE – zdroj proteinů

Bílkoviny nebo proteiny jsou velice důležitou složkou stravy, jelikož tvoří asi 50 % objemu kostí a 1/3 kostní hmoty. Bylo prokázáno, že jídelníček s vyšším obsahem bílkovin, zejména u starších lidí, má více potřebných minerálů. Současná poznání vedou k tomu, že by bylo vhodnější konzumovat vyšší množství bílkovin, než jsou aktuální doporučení. Hovoří se přibližně kolem 1 až 1,2 g na kg za den. Vhodné je si do jídelníčku zařadit jogurt a sýry a také vejce, která jsou jejich dobrým zdrojem.

LISTOVÁ ZELENINA, FAZOLE či OŘECHY – doplní vápník

Kosti mají schopnost se neustále přetvářet. A právě vápník je potřebný k tvorbě nové kostní tkáně. I pokud máte potíže s osteoporózou, není nutné řešit dostatek příjmu vápníku pomocí doplňků. Existuje hned několik potravin, které vám pomohou zkonzumovat doporučené denní množství ve stravě. Jako vhodné potraviny pro dostatečný příjem vápníku je opět jogurt spolu se sýry, ale také tmavá listová zelenina, fazole či ořechy.

Listová zelenina a fazole jsou také zdrojem pro kosti důležitého prvku a to hořčíku. Ořechy jsou zase bohaté na zinek, který pro boj s osteoporózou také velice důležitý. Listová zelenina ke všemu pomůže tělu doplnit vitamín K, který je nezbytný pro funkci proteinů, které se podílí na tvorbě kostí.

iZdroj fotografie: Freepik

RYBY – nejde to ani bez vitamínu D

Dostatek vitamínu D přímo souvisí s dostatečným příjmem vápníku. Protože právě vitamín D je nezbytný k tomu, aby tělo bylo schopné vápník správně absorbovat. Je tudíž nesmírně důležité udržovat optimální hladinu vitamínu D. Bohužel nedostatek tohoto vitamínu trápí přibližně 50 % světové populace.

V našich zeměpisných šířkách je toto číslo pravděpodobně ještě o poznání vyšší. Potravin bohatých na vitamín D není mnoho, proto může být vhodná i jiná suplementace. Ovšem jednoho zástupce potravin bohatých na vitamín D je nutné zmínit, jedná se o tučné ryby, které jsou zdrojem také zinku, který je opět důležitý pro zdraví kostí.

CITRUSOVÉ PLODY – doplní vitamín C

Vitamín C je důležitý antioxidant, který zabraňuje rozpadu kostí. Nízká hladina vitamínu C je spojena se sníženou minerální hustotou kostí, tudíž je vhodná konzumace potravin, které obsahují vitamín C. Nejtypičtějším zástupcem jsou citrusové plody.

Čím si ulevujete od osteoporózy vy?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
53 lidí právě čte
Zobrazit další články