3 potraviny, které by neměly chybět v jídelníčku zejména u lidí po 50 a u dětí. Pomáhají se soustředěním a pamětí

Celkově zdravé a vyvážené stravování mozku významně prospívá. Některé konkrétní potraviny však dokážou činnost mozku přímo stimulovat.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Všechny potraviny nějakým způsobem ovlivňují činnost mozku, který řídí celé tělo, popisuje dietoložka Kathy W. Warwick. Některé jeho fungování zpomalují, jiné zrychlují, napomáhají, nebo brání zapamatování si, stimulují, či snižují produkci neurotransmiterů, jež přenáší informace mezi buňkami.

Potraviny stimulující činnost mozku

Už při zdravém životním stylu zahrnujícím vyvážené stravování, založeném na čerstvých a skutečných potravinách, významně podpoříte činnost mozku a snížíte pravděpodobnost jeho degenerace. Zaměřte se na následující potraviny, které obzvláště podporují fungování centrální nervové soustavy.

Tučné ryby

Všechny ryby jsou velmi zdravým pokrmem, který by neměl chybět v jídelníčku žádného člověka. Tučné ryby jsou však o to více bohaté na omega-3 mastné kyseliny DHA. Tato sloučenina pomáhá budovat strukturu mozku a je nezbytná pro zdravou paměť a učení.

iZdroj fotografie: Pxhere

Nedostatečný příjem omega-3 mastných kyselin je spojován s vyšší pravděpodobností mentálního úpadku souvisejícího s věkem nebo některými nemocemi, jako je například Alzheimerova choroba. Nejdostupnějšími tučnými rybami jsou losos, pstruh, tuňák, sleď a sardinky.

Zrnková káva

Káva je známá pro své stimulující účinky. Příčinou tohoto efektu je kofein, který zvyšuje bdělost a udržuje mozek v pohotovosti. Vliv kávového kofeinu na soustředěnost je ovšem jen krátkodobý. Po odeznění jeho účinku se tělo naopak uvolní a relaxuje. Z dlouhodobého hlediska je ale pití kávy velmi zdraví přínosné, protože obsahuje také antioxidanty, jež brání poškozování buněk a podporují kromě celkového zdraví právě i nervovou soustavu.

Zelený čaj

I zelený čaj obsahuje kofein, jenž má povzbuzující účinky. Kromě toho je také zdrojem látky L-theanin, díky které je sice nástup účinku kofeinu pomalejší, ale déletrvající než u kávy. Navíc zmírňuje některé nepříjemné účinky kofeinu, jako je podrážděnost a nervozita.

iZdroj fotografie: Depositphotos

L-theanin má sice uklidňující účinky, ale současně nezpůsobuje ospalost, a proto pomáhá uvolnit mysl a zrychlit reakce. Pomocí harmonického působení těchto dvou látek zvyšuje zelený čaj aktivitu mozku, zlepšuje bdělost, paměť, soustředěnost i fyzickou výkonnost.

Kvalitní vejce

Vejce jsou výborným zdrojem komplexu látek pro zdraví mozku. Nejvýznamnější jsou folát, cholin a vitamíny B6 a B12. Příjem cholinu, jehož nejkoncentrovanějším zdrojem jsou vaječné žloutky, je spojován s lepší pamětí a celkově lepšími mentálními funkcemi. Folát je stěžejní látka pro zdravý vývoj mozku a udržení jeho činnosti. Vitamíny skupiny B také podporují činnost mozku a zpomalují progresi mentálního úpadku. Nedostatek vitamínů B6 a B12 je také spojován s depresemi a úzkostmi.

Kakaové boby

Kakaové boby jsou zdrojem flavonoidů, kofeinu a antioxidantů přínosných pro zdraví mozku. Kakaové boby zlepšují mentální funkce a posilují dobrou náladu. Nejpřínosnější zpracovaná forma kakaových bobů je hořká čokoláda s obsahem minimálně 70 % kakaa nebo přírodní kakaový prášek.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Indický šafrán (kurkuma)

Sloučenina kurkumin, která se nachází v kurkumě, má silné antioxidační a protizánětlivé účinky. Podporuje růst mozkových buněk a oddaluje mentální úpadek. Navíc zvyšuje hladinu dopaminu a serotoninu, které zlepšují náladu. Při výzkumech však byly využívány silně koncentrované doplňky s obsahem kurkuminu, takové množství jen přidáváním kurkumy do jídla nelze přijmout, nicméně také působí příznivě na zdraví.

Další potraviny

Dalšími potravinami podporující činnost mozku, především pomocí obsažených antioxidantů a mnoha minerálních látek, jsou například brokolice, borůvky a další bobulovité ovoce, dýňová semínka a všechny ořechy, obzvláště vlašské.

Které potraviny podporující činnost mozku běžně konzumujete?

Zdroj: HealthLine
Diskuze Vstoupit do diskuze
80 lidí právě čte
Autor článku

Aneta Plchová

Zobrazit další články