Není snídat jako snídat. Tuto rutinu je potřeba provést v daném čase, jinak se výrazně zvyšuje riziko cukrovky 2. typu

Ráno vstanete a bez snídání se vypravíte ihned do zaměstnání. Tento postup shledávají odborníci na výživu jako nezdravý, protože přispívá k cukrovce 2. typu.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Jíst by měl člověk pravidelně, hlásí výživoví specialisté. Je to zdravé pro organismus, který potřebuje doplňovat potřebné živiny a palivo pro svou činnost. Důležitá je zejména snídaně, kterou by člověk neměl opomíjet. A rozhodně to nespraví rychle vypitá černá káva na lačný žaludek, říká lékař Gerard E. Mullin, MD. Dokonce je podstatný i čas snídaně.

Proč byste měli pravidelně jíst

Kdo se potýká s cukrovkou, ať už 1. nebo 2. typu, tak ví, jak zásadní je pro jeho organismus pravidelné stravování. Jen díky tomu si může udržet hladinu krevního cukru v dobrých hodnotách. Snídaně dodává energii potřebnou pro kvalitní start do nového dne. Díky ní se člověk lépe soustředí, protože mozkovým buňkám nechybějí živiny. Není ale snídaně jako snídaně. Ta správná by měla obsahovat bílkoviny, sacharidy i tuky. Z toho vyplývá, že sladký koláč s černou kávou nebude to pravé ořechové.

Na čase snídaně také záleží

Kupodivu není jedno, v kolik hodin snídáte. I čas snídaně ovlivňuje lidské zdraví. Vědci zjistili, že jídlo před 8.30 hodin pomáhá zabránit vzniku cukrovky 2. typu. Jestliže ale snídani úplně vynecháte, dochází ke vzniku inzulínové rezistence. Ta pak vede k cukrovce 2. typu. Přitom inzulínová rezistence je stavem, kdy je zapotřebí více inzulínu, aby se hladina krevního cukru dostala do normálních hodnot. Pokud snídani vynecháte, vede to ke zvýšení hladiny cukru v krvi po obědě a večeři.

iZdroj fotografie: Pixabay
Sladká snídaně je sice dobrá, ale neměly by v ní chybět bílkoviny a vláknina

Jak by měla vypadat zdravá snídaně

Co si dát na snídani, aby to bylo zdravé a chutné? Je dobré si zvyknout jíst průmyslově neochucené ovesné vločky. Dochutit si je lze přímo v misce jogurtem, medem, sušeným ovoce či ořechy. Získáte tak plnohodnotné jídlo, které je vhodnější než tradiční sladké koláče, buchty či palačinky, jež jsou plné cukru, ale chybí jim bílkoviny a vláknina.

Snídaně je důležitá i pro hubnutí

Kupodivu je zdravé snídat i tehdy, když se pokoušíte hubnout. Může být dokonce největším jídlem během dne s tím, že omezíte příjem potravy na oběd a večeři. Lidé, kteří snídani vynechávají, mají zvýšené riziko obezity a s ní souvisejících chronických onemocnění, jako je zvýšený cholesterol, vysoký krevní tlak, cukrovka, nemoci srdce a ledvin. Vědci dospěli k závěru, že pro hubnutí je vhodné vydatně posnídat, vynechat svačinu a na oběd i na večeři si dát už jen něco lehkého. V dlouhodobějším horizontu to vede k rychlejší ztrátě hmotnosti.

Co si nejraději dáváte na svou snídani vy?

Zdroj: Healthline

Diskuze Vstoupit do diskuze
129 lidí právě čte
Autor článku

Jana Fojtíková

Zobrazit další články