Jak si jednoduše prodloužit život: Stačí jednoduchá změna v jídelníčku

Prodloužit si život o několik let? Prý to jde: Stačí jen konzumace správné stravy, která umožní každému přidat nějaký ten rok navíc.

i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Jídlo je jedno z nejoblíbenějších a nejdiskutovanějších témat vůbec. Nejde jen o snahu najít ty nejlepší recepty a následně pohostit rodinu či přátele. Je stále patrnější, že strava do značné míry ovlivňuje i zdravotní stav. K tomu se váže mnoho témat, některé se zabývají hubnutím a určitými dietami. Ovšem stěžejní je, že jídlo, které konzumujete, ovlivňuje zdraví až do té míry, že může člověku přidat nebo ubrat mnoho let. Klíčem tedy je fakt, které potraviny jsou ty správné a které naopak omezit či je vyloučit úplně.

Věda mluví jasně

Kolem jídla se točí mnohé a pochopitelně se tomuto tématu nemůže vyhnout ani věda. Vědci studovali návyky typické pro evropskou a americkou populaci a hledali, co je spojuje a v čem spočívá problém. Bylo zjištěno, že jídlo a rizikové faktory s ním související každý rok způsobují až 11 milionů úmrtí na celém světe. Bylo také vyzkoumáno, že pokud člověk změní své stravovací návyky ve věku 20 let, může si život prodloužit až o 13 let. A je nutné dodat, že na změnu podle vědců není nikdy pozdě. I pokud změníte stravu kolem 60 roku, můžete si přidat až 9 let života.

V čem je problém

Byly testovány zejména evropské a americké stravovací návyky. U obou těchto kontinentů je problém velice podobný. V jídelníčku velmi často zcela chybí luštěniny, ořechy a dostatek prostoru se nedostává ani ovoci se zeleninou. Na druhé straně jsou až nadbytečně zastoupeny mléčné výrobky, slazené nápoje a obecně zpracované potraviny. U zpracovaných potravin největší problém tvoří zpracované maso.

Už mnohokrát bylo zmíněno, že špatně upravené maso může být i mimořádně škodlivé. Dokonce některé výzkumy naznačují, že takovéto maso může být i karcinogenní. Optimální strava by podle vědců měla omezit množství červeného masa a zpracovaných potravin. A jejich místo by měla nahradit zelenina, ovoce, luštěniny, celozrnné výrobky a také ořechy a ryby. Bylo spočítáno, že pokud by 20letý člověk zvýšil spotřebu luštěnin z 0 gramů denně na 200 gramů denně, mohl by žít téměř o dva a půl roku déle.

iZdroj fotografie: Freepik

Zpracované potraviny a maso ovlivňují zdraví

Většina výzkumů se prozatím zabývala konzumací masa, která je spojena s vyšším rizikem vzniku ischemické choroby srdeční. U lidí, kteří konzumují zpracované potraviny ve velké míře, je podstatně vyšší pravděpodobnost kardiovaskulárních onemocnění, rakoviny, zánětů v těle, ale i například problémů s klouby. Častá konzumace masa způsobuje i rychlejší stárnutí organismu.

Doporučována je středomořská strava, ale i vegetariánství či flexitariánství. Právě flexitariánství, na rozdíl od vegetariánství, umožňuje příležitostnou konzumaci kvalitního masa. Klíčové je omezení masa ve prospěch luštěnin. Vyzkoušejte ve stravě omezit maso a upravené a sladké potraviny a nahraďte je luštěninami, oříšky a ovocem se zeleninou a vaše tělo vám poděkuje.

Jak často konzumujete maso?

Zdroj: Zdravě
Diskuze Vstoupit do diskuze
96 lidí právě čte
Zobrazit další články