„Odpad“, který tělo potřebuje: Nevyhazujte bramborové slupky, ochrání vás před množstvím nemocí

V domácnosti se před kuchyňskou úpravou brambory běžně zbavují slupky. Komu by chutnalo je jíst spolu s ní, že? Přitom se jedná o zásadní chybu.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Oloupaná brambora vypadá na první pohled úhledněji a lákavěji. Zejména při přípravě hranolků je třeba z brambor odstranit slupku. Odborníci na výživu vám ale potvrdí, že neděláte dobře. Bramborová slupka je totiž pro naše zdraví prospěšná. Oborem lékařky Susan Carnell, Ph.D. je obezita. Často si přitom klade otázku, proč jsou někteří lidé obézní, zatímco druzí zůstávají štíhlými. Konzumace brambor i se slupkami může chránit před nadváhou.

Co ještě o bramborách možná nevíte

Původní domovinou brambor jsou podhorské a horské oblasti And v dnešním Peru, Kolumbii a Bolívii. Odtud pramení i schopnost brambor růst v poměrně chudé půdě. V Americe byly brambory domestikovány asi před 5 tisíci lety. Inkové z nich uměli vyrobit alkoholický nápoj, brambory také uchovávali ve formě prášku a jejich důležitost podpořilo i několik bramborových božstev.

Co všechno brambory obsahují

Z nutričního hlediska brambory obsahují asi 24 procent sušiny, tedy méně než obiloviny, z větší části tvořené škrobem, v menší pak bílkovinami a tuky. Jsou bohaté na minerální látky, jako je železo, zinek, měď, hořčík, fosfor, vápník a draslík a vitamíny C, B1 a B2.

Co je na slupce z brambor tak zajímavého

Jestliže se pokoušíte hubnout, zkuste začít jíst neloupané brambory. Obsahují totiž významné množství vlákniny, která snižuje hladinu cholesterolu v krvi, pomáhá snížit a udržet hmotnost, podporuje správnou činnost trávicího traktu.

V bramborové slupce se schovává velké množství vitamínů C a skupiny B, ale také vápník, které podporují obranyschopnost organismu. Jakmile se blíží chřipková epidemie, není nic jednoduššího, než začít konzumovat brambory i se slupkou.

iZdroj fotografie: Pixabay
Slupky z brambor většinou končí v koši nebo na kompostu

Ochrana proti rakovině

Bramborové slupky obsahují kyselinu chlorogenovou. Ta má pozitivní vliv na snížení rizika vzniku nádorů. Tak proč nepodpořit boj proti zákeřné nemoci jejich konzumací? Je to minimum, co pro sebe můžete udělat. Samozřejmě, že se nejedná o samospasitelný účinek, ale všechno, co pro prevenci rakoviny uděláte, se počítá.

Snížení rizika srdečních nemocí

Slupka brambor je bohatá na draslík. Ten obecně působí na správnou činnost srdce a podporuje jeho zdraví. Když je srdce zdravé, hrozí menší riziko vzniku mrtvice nebo infarktu. Dále slupky obsahují omega-3 mastné kyseliny, které řadíme mezi zdravé tuky. Ty pomáhají udržovat optimální hladinu cholesterolu v krvi.

Tak co, loupete brambory před jejich přípravou nebo ponecháváte ve slupce?

Zdroj: Healthline

Diskuze Vstoupit do diskuze
85 lidí právě čte
Autor článku

Jana Fojtíková

Zobrazit další články