Rajčata působí na plíce zdravých i nemocných. Skoro nikdo si neuvědomuje, jaké bohatství se v nich ukrývá

Rajčata patří mezi ovoce, o které, obecně platí, že je pro zdraví nepostradatelné. Co ale konkrétně pro naše zdraví dělají, zjistíte za okamžik.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Rajčata pochází ze Střední a Jižní Ameriky. Mají různé barvy, tvary a velikosti. Co ale mají společné, jsou pozitivní účinky na zdraví. Adda Bjarnadottir, nutriční specialistka, rajčata doporučuje hlavně jako zdroj vitamínu C, antioxidantů a vlákniny. Možná proto se oko vědců upřelo při provádění studií také na ně. Budete překvapeni, co všechno rajčata dokážou.

Rajčata snižují riziko srdečních onemocnění

Srdeční onemocnění jsou jednou z nejčastějších příčin úmrtí. Studie prováděná mezi muži středního věku ukázala, že konzumace rajčat snižuje riziko infarktu a srdečního selhávání. Podílí se na tom hlavně beta-karoten a lykopen. Lykopen je červené barvivo ze skupiny karotenoidů. Důležitý je jeho antioxidační účinek pro tkáně a buňky v lidském těle. Pomáhá snižovat LDL cholesterol, což je ten „zlý“. Tím chrání také vnitřní výstelku cév.

Pro zdravou pleť jezte rajčata

Karotenoidy, jako je již zmiňovaný lykopen, dodávají kůži dlouhodobou odolnost proti škodlivému UV záření. Jejich pravidelná konzumace chrání kůži před spálením. Existuje dokonce studie prováděná na dobrovolnících. Lidé, kteří po dobu deseti týdnů jedli rajčatovou pastu s olivovým olejem, utrpěli o 40 % méně popálenin od slunce než vzorek lidí, který rajčatovou pastu nejedl.

Rajčata chrání před vznikem rakoviny

V tomto ohledu se vědci domnívají, že hlavní vliv při prevenci rakoviny, má opět lykopen. Je ale potřeba dalších studií, aby to mohli s jistotou potvrdit. Každopádně se předpokládá, že rajčata jsou dobrá pro prevenci rakoviny prsu, prostaty, žaludku a plic, protože jsou bohatá na antioxidanty. Ty obnovují buňky a zasluhují se za jejich správné fungování.

iZdroj fotografie: Pixabay

Rajčata jako záchrana pro kuřáky?

Dvě rajčata denně výrazně urychlí obnovu plicních funkcí. Závěr vznikl na základě studie, posuzující ex-kuřáky s poškozením plic. Jablko, banán a rajčata jsou tou nejlepší kombinací, která dokáže zpomalit nebo dokonce zamezit vzniku rakoviny plic. Rajčata ale nepřináší výhody jen těm, kteří si zničili plíce. Pomáhají s plícemi také zdravým jedincům, a to tím, že zpomalují jejich poškození související s přibývajícím věkem.

Vedlejší účinky rajčat

Rajčata jsou lidmi běžně dobře snášena. Na pozoru by se měli mít pouze jedinci trpící pylovou alergií. V některých případech může dojít k potravinové alergii. Tu poznáte podle pálení v ústech, škrábání v krku nebo brnění jazyka, sliznice úst a krku. Od projevů většinou pomůže běžně dostupné antihistaminikum (Zyrtec, Xados). V případě zjištěné potravinové alergie na rajčata je z jídelníčku samozřejmě ihned vyřaďte.

Na jaký způsob máte rajčata nejraději?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
130 lidí právě čte
Zobrazit další články