Potraviny na ředění krve jako prevence sraženin a mozkové mrtvice. Perfektně funguje koření a zelenina

Špatná průchodnost cév může vést až k srdečnímu nebo mozkovému selhání. Aby mohla krev dobře proudit, nesmí být příliš hustá. To pak vede ke vzniku nebezpečných sraženin.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Nedostatečně zředěnou krev na první pohled nepoznáte. Většinou je spojená s vyšším krevním tlakem či dušností, bolestí hlavy, závratěmi nebo rozmazaným viděním. Hlavní roli zde sehrává dostatek tekutin, které zavodňují a krev ředí. Vedle vody jsou to pak vhodné potraviny, které pomáhají s ředěním krve. Jistě se oplatí je zařazovat do svého jídelníčku. Specialistka rodinné medicíny Stacy Sampson, D.O. doporučuje také upravit jídelníček omezením příjmu tuků a bílkovin.

Přírodní prostředky na ředění krve

Mezi léčivými bylinami, ovocem a zeleninou najdete i takové, které přispívají k ředění krve. Pokud vás trápí hustá krev a tvorba sraženin, je možné do stravy zařadit právě je. Jestliže už užíváte nějaké léky předepsané lékařem na ředění krve, měli byste se nejprve poradit s ním, jestli jsou tyto potraviny pro vás vhodné. Příliš naředěná krev je totiž také rizikovým faktorem některých zdravotních problémů.

Kajenský pepř a vitamín C

Mezi přírodní látky, které umí krev ředit, patří kajenský pepř a vitamín C. Jsou to látky prospěšné cévnímu a žilnímu systému, příznivě působí i na srdce. Jde o antioxidanty, které snižují účinek volných radikálů na lidský organismus a předchází vzniku vážných nemocí, jako je například rakovina. Mezi antioxidanty se stejnými účinky patří také rajčata, brusinky a zelený čaj.

iZdroj fotografie: Pixabay

Dopřejte si ovocné a zeleninové šťávy

Pro ředění krve je dobré pít šťávu z brusinek, granátových jablek nebo červené řepy. I proto je dobré mít doma odšťavňovač, s jehož pomocí získáte čerstvou ovocnou nebo zeleninovou šťávu. Odšťavnit lze i rajčata. Ovocné a zeleninové šťávy lze různě kombinovat, přidat třeba citrony, maliny, ostružiny, což jsou všechno přírodní produkty, které krev ředí.

Využijte sílu jablečného octa

Výborným prostředkem pro zdraví lidského organismu i pro ředění krve je jablečný ocet. Užívá se 1 polévková lžíce jablečného octa smíchaná s 200 ml vody, a to jedenkrát za den. Již během jednoho týdne by se měl dostavit pozitivní účinek této léčby.

Jaké jsou vaše vyzkoušené potraviny pro ředění krve?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
53 lidí právě čte
Autor článku

Jana Fojtíková

Zobrazit další články