Kvalitní a vyvážená strava je klíčem ke zdraví. Pokud to však budete s některými zdravými potravinami přehánět, můžete si zadělat na vážné zdravotní problémy.
Sójové nápoje a další výrobky ze sóji jsou bohaté na bílkoviny, vitamíny, minerály a další živiny. Díky tomu jsou oblíbené mezi vegetariány, vegany a těmi, kdo hledají alternativy k mléčným výrobkům. Nicméně existují diskuse ohledně toho, jaký mohou mít tyto produkty vliv na štítnou žlázu a potažmo celý lidský organismus.
Sója je předmětem zkoumání
Sója se v posledních letech těší nebývalé popularitě. Na jednu stranu je považovaná za zdravou potravinu a dle odborníků má její konzumace velké množství zdravotních výhod. Na druhou stranu existují také protichůdné názory, které její konzumaci (obzvláště nadměrnou) považují vyloženě za nebezpečnou. Již dřívější studie upozorňovaly na souvislost mezi příjmem sóji a rizikem gestačního diabetes mellitus (těhotenské cukrovky) či zvýšeným rizikem rakoviny.
Odborníci z WebMD také varují před nadměrným užívání potravinových doplňků, léků a potravin s obsahem sóji v období kojení nebo jejich podávání malým dětem (nenahrazujte sójovým mlékem umělé ani kravské mléko).
Největším strašákem je vliv sóji na štítnou žlázu. Studie týkající se vztahu mezi konzumací sójových produktů a štítnou žlázou přinesly smíšené výsledky. Některé studie naznačují, že konzumace velkého množství sójových produktů může mít vliv na funkci štítné žlázy, a to zejména u osob, které již nějakým typem onemocnění štítné žlázy trpí. Základní příznaky onemocnění štítné žlázy jsme ostatně na JakZdravě už zmiňovali.
Držte se pravidla všeho s mírou a neměli byste mít žádný problém
Vzhledem k tomu, že výzkumy týkající se vlivu sóji na lidský organismus jsou stále neúplné (jak ty potvrzující pozitivní vliv sóji, tak ty, které varují před možnými riziky), bude nejlepší konzumovat sójové nápoje a další výrobky ze sóji umírněně. Pro většinu lidí je konzumace sójových produktů součástí vyvážené stravy a nezpůsobí jim žádné problémy se štítnou žlázou, hormonální rovnováhou ani žádné jiné. Pokud už však problémy tohoto typu trpíte, konzultujte konzumaci sójových výrobků pro jistotu s lékařem.
Pro všechny ostatní platí zlaté pravidlo o střídmosti. Pokud si dáte jednou týdně sójový pokrm či každý den trošku sójového mléka, zdraví si rozhodně nepoškodíte, ba naopak, jak jsme již na JakZdravě několikrát vysvětlovali, sója sama o sobě rozhodně patří mezi zdravé potraviny. Pokud by se však měla sója stát základem vašeho jídelníčku, mohli byste si zadělat na vážný problém.