Starý lék našich babiček: Snižuje hladinu cukru v krvi, léčí hemoroidy a zpomaluje stárnutí

Kysané zelí a jeho účinky na zdraví jsou známé už po staletí. Lidová medicína na šťávu z něj nedá dopustit a v mnoha případech ji vřele doporučuje. Zkuste ji i vy.

Barevné kysané zelí na podložce i Zdroj fotografie: Freepik
                   

Máte v oblibě kysané zelí? Je to skvělý lék a vitamínová bomba. Má tolik pozitivních účinků na zdraví, že jenom jejich vyjmenování by vydalo na několik článků. Dokonce i samotná šťáva z kysaného zelí bohatě stačí, aby posílila váš imunitní systém, zpomalila stárnutí a pomohla léčit hemoroidy. Vyzkoušejte ji i vy.

Kysané zelí a jeho pozitivní účinky na zdraví

Kysané zelí je bohaté na draslík, proto je šťáva z něj skvělým pomocníkem pro sportovce. Doplní jim nejen vitamíny, minerály a důležité živiny, které při sportu potřebují, ale také energii. Tato potravina má pozitivní účinky na svaly, takže může být účinná při léčbě syndromu neklidných nohou. Díky vápníku a vitamínu C zmírňuje svalové bolesti. Podle webu Healthline také kysané zelí snižuje hladinu cukru v krvi.

A jak je to s dávkováním? V případě syndromu neklidných nohou lidová medicína doporučuje užívat alespoň tři polévkové lžíce šťávy z kysaného zelí denně. Pokud chcete zabránit svalovým bolestem, konzumujte denně alespoň 200 ml šťávy z kysaného zelí. Jak kysané zelí v těle funguje, psala naše redakce podrobně v dřívějším článku.

Salát z kysaného zelí iZdroj fotografie: Pixabay
Salát z kysaného zelí je velmi chutný a zdravý.

Šťáva z kysaného zelí podporuje paměť

Jak uvádí web MedicalNewsToday, kysané zelí obsahuje hodně vitamínu B12. Ten je důležitý pro krvetvorbu a zpomalování procesu stárnutí buněk, ale také chrání nervový systém a zlepšuje paměť. Kromě toho pomáhá při problémech s trávením. V obou případech se doporučuje 100 ml šťávy třikrát denně před hlavními jídly. Neuděláte chybu, když zařadíte pokrmy z kysaného zelí do jídelníčku.

Konzumace kysaného zelí 3 hodiny před spaním má mnoho pozitivních účinků

Komu se kysané zelí nedoporučuje

Kysané zelí by měl do svého jídelníčku zařadit každý. Ve velkém množství by ho ale neměli konzumovat pacienti s nemocnými ledvinami a lidé s vysokým krevním tlakem. Proti vysokému tlaku by naopak bylo možné vyzkoušet šťávu ze syrových brambor, která má v lidové medicíně také své nezastupitelné místo. Psali jsme o ní na JakZdravě již dříve.

Jak často jíte kysané zelí vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
69 lidí právě čte
Autor článku

Dita Polívková

Zobrazit další články