Je to zakázané už 20 let, Češi to ale stále konzumují. Není divu, že je tolik nemocných

Stravujete se ve fast foodech více než často? Nebo spoléháte na polotovary, protože se vám nechce trávit moc času u plotny? Děláte chybu a ohrožujete své zdraví.

Kreslené srdce s infarktem i Zdroj fotografie: Freepik
                   

Konzumací si zaděláváte na cukrovku, mrtvici a rakovinu, ale přesto je stále a často jíte. A najdete je v mnoha produktech, které lákají svou chutí a dokonce je dáváte dětem. V Dánsku platí jejich zákaz už 20 let. O čem je řeč? O trans-mastných kyselinách, zlých tucích, které mohou za špatný cholesterol a vysokou úmrtnost na srdeční choroby.

Trans-tuky a nemoci srdce

V roce 2003 byl v Dánsku vynesen zákaz používání průmyslově vyráběných trans-mastných kyselin v potravinách. Chtělo tak ochránit své občany před srdečními chorobami a zároveň jít příkladem dalším zemím. Toto opatření bylo učiněno na základě výzkumů, které potvrdily, že konzumace trans-mastných kyselin zvyšuje hladinu LDL cholesterolu (toho špatného). Tím se každý, kdo konzumuje trans-tuky, vydává vstříc do náruče aterosklerózy, obezity, mrtvice a srdečního infarktu. Tutéž souvislost popsal i web MayoClinic.

V čem je trans-mastných kyselin nejvíce

Podle dánské analýzy vyhrál na plné čáře tvrdý margarín. Další potraviny na černé listině jsou:

  • ztužené tuky jako jsou Hera, Flora a Rama
  • polotovary pro přípravu jídel od koláčů po polévky z pytlíku
  • samozřejmě veškerý fast food a smažená jídla
  • rybí prsty
  • pizza
  • koláče
  • dorty
  • listové těsto
  • wafle
  • sušenky
  • polevy
  • levné čokolády
  • chipsy
  • některé cereálie
  • popcorn
  • omáčky
  • zmrzliny
Smažené hranolky a rybí prsty na talíři iZdroj fotografie: Freepik
Smažená jídla jsou zlo. V jídelníčku by neměla převažovat.

Jak upozorňuje web MedlinePlus, jedná se o průmyslově vyráběné potraviny a polotovary. Pokud si například koláče upečete doma z ověřených surovin, nemusíte mít o své zdraví velké obavy. Ačkoli stále platí, že strava by měla být pestrá a čeho je moc, toho je příliš. Pokud si nejste svým jídelníčkem úplně jistí, podívejte se na dřívější článek redakce JakZdravě, jak poznat vysoký cholesterol jen z příznaků.

Jak moc špatná jsou ve skutečnosti smažená jídla pro srdce a mentální kondici?

Jak je to v Dánsku?

Od roku 2003 se nesmí na trhu objevit nic, co by překračovalo v obsahu trans-mastných kyselin 2 g/100 g. Výrobci dokázali tuto hodnotu snížit dokonce pod 1 g/100 g, aby mohli používat označení „bez trans-mastných kyselin“. Ačkoli některé firmy požadovaly zrušení tohoto požadavku, protože jim to kazilo a ztěžovalo obchod, je naopak žádoucí, aby příkladu Dánska následovaly další země EU. Možná, že až se v jiném článku naší redakce dozvíte, co se děje s tělem, když sníte smažené jídlo, budete se těmto pokrmům vyhýbat obloukem.

Jak často konzumujete potraviny z „černé listiny“ uvedené v článku?

Diskuze Vstoupit do diskuze
128 lidí právě čte
Autor článku

Dita Polívková

Zobrazit další články