V oblíbeném obchodě se objevily nebezpečné řízky, po jejichž konzumaci byste se mohli nakazit nebezpečnou bakterií. Pokud je máte doma, rychle s nimi do koše.
Kuřecí řízky jsou jednou z nejoblíbenějších českých potravin. Dají se připravit na mnoho způsobů, jsou poměrně levné a lze je zakoupit téměř v každém obchodě. V poslední době se však neustále objevují případy, kdy se lidé po konzumaci tohoto produktu nakazili nebezpečnou salmonelou nebo podobnými bakteriemi. To je však velmi nepříjemný problém, který vás může dostat až do nemocnice a vážně se podepsat na vašem zdraví. Je proto velmi důležité, abyste byli vždy na pozoru před tím, jaké maso konzumujete.
Oblíbené kuřecí řízky obsahovaly nebezpečnou bakterii
Pokud je maso nakažené salmonelou, pak může mít na lidské zdraví velmi nebezpečný dopad a dostat pacienta až do nemocnice. Bohužel však pouhým okem nelze nikdy přesně určit, jaký výrobek ji může obsahovat. Státní zemědělská a potravinářská inspekce však nedávno varovala před kuřecími řízky z oblíbeného obchodu MAKRO s šarží 23342202. Ty totiž nechali z důvodu podezření projít kontrolou a bohužel vyšlo najevo, že skutečně obsahují patogenní bakterie Salmonella Infantis. Zboží tak bylo okamžitě stáhnuto z pultů.
Jak uvádí web PotravinyNaPranýři, jednalo se o pražskou prodejnu na adrese Jeremiášova 1249/7, 155 00 Praha 5, kam mnoho lidí často míří nakupovat právě tyto potraviny, a to nejčastěji ve větším množství. Inspekce proto varuje každého, kdo podnik navštívil a kuřecí maso zde kupoval, aby byl obzvláště na pozoru a produkt buď okamžitě vyhodil nebo jej vrátil a požádal o jeho výměnu. Konzumace takového masa by mohla mít velmi nebezpečný dopad na váš trávicí trakt a další orgány, přičemž v horším případě můžete skončit na pohotovosti.
Před salmonelou vás ochrání vysoké teploty
Jelikož nelze vždy říci, zda je maso (jakéhokoli typu) nakažené bakteriemi salmonely nebo jinými parazity, měli byste jej vždy dostatečně tepelně zpracovat. Nebezpečné zárodky totiž při působení větších teplot umírají a maso se tak stává bezpečné ke konzumaci. Ať už jej tedy pečete nebo smažíte, vždy se raději dvakrát ujistěte, že je každá část dostatečně propečená a nikde se nenachází syrové části. Po zacházení s masem si pak vždy umyjte ruce, než na něco budete sahat. Na webu JakZdravě jsme také psali o tom, jak dlouho vydrží kuřecí maso v lednici.
Příznaky nakažení salmonelou
Zda jste se po konzumaci kuřecího masa nebo jakéhokoli jiného živočišného produktu nakazili salmonelou poznáte podle typických příznaků. Tato nebezpečná bakterie může výrazně narušit některé funkce lidského těla a po dobu několika týdnů vám znepříjemnit život. Je proto velmi důležité, abyste v případě jakéhokoli náznaku tohoto problému co nejrychleji navštívili svého praktického lékaře nebo si rovnou zajeli nemocnici. Mezi typické známky nemoci patří podle lékaře Graham Rogers následující:
- Velmi častý a vodnatý průjem.
- Zvracení, které se objevuje náhle a kdykoli během dne.
- Zvýšená tělesná teplota či horečka, která vzniká v reakci těla na infekci.
- Silné bolesti v oblasti břicha a časté křeče.
- Pocity nevolnosti a nechuť k jídlu.
- Neustálá únava a slabost v důsledku infekce těla.
- Silné bolesti hlavy až migrény, na které nic nepomáhá.
- Přetrvávající bolest svalů.