Vyvarujte se této části kuřete za každou cenu: Obsahuje bakterie a parazity, které byste neměli konzumovat

Jisté části kuřete jsou často plné parazitů a bakterií, které mohou způsobovat nemoci. Pokud je často konzumujete i vy, může se to podepsat na vašem zdraví.

omývání kuřecího masa i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Kuřecí maso je velmi oblíbená potravina, která na českém trhu pravděpodobně nemá žádnou konkurenci – lze si z něj připravit řadu lahodných pokrmů, je poměrně levné a obsahuje velké množství užitečných bílkovin, které jsou důležité zejména pro ty, kdo často cvičí. Mnozí lidé si však neuvědomují, že přes všechny tyto výhody existují části kuřete, jež byste jíst neměli, neboť často obsahují velké množství parazitů a bakterií, které mohou způsobovat nebezpečné nemoci a negativně ovlivnit vaše zdraví.  

Bakterie a paraziti v kuřecím mase

Kuřecí maso je všestranně využitelné a je relativně levné – můžete si jej připravit na mnoho různých způsobů a hodí se k němu téměř každá příloha. Kromě toho je také bohaté na živiny, jako jsou právě bílkoviny, které jsou nezbytné pro růst svalů a podporu mnoha tělesných funkcí. Někteří lidé dávají přednost prsům před stehny, jiní si zase častěji dopřejí křidýlka. Existují však také části kuřete, které byste jíst rozhodně neměli, neboť je jejich konzumace spojována s vyšším rizikem nakažení různými bakteriemi. 

Které části kuřete byste neměli jíst?

Ukázalo se, že ne všechny části kuřete jsou ideální pro zdraví lidského těla. Mnoho kuchařů a odborníků proto spojilo své znalosti a zkušenosti a došli tak k závěru, které mezi ně patří. Podle výsledků je nejlepší vyhodit je do koše, neboť ani vysoké teploty je nedokáží zbavit nahromaděných bakterií a parazitů, kteří se mohou při konzumaci dostat do lidského těla a způsobit mnoho problémů – neměli byste je proto používat ani do vývarů, což mnozí lidé dělají. 

Mezi první část kuřete, kterou byste neměli příliš konzumovat, patří hlava, v níž se hromadí mnoho toxinů, které zvíře během svého života sní. Naštěstí však lidé tuto část zpravidla nepoužívají, ale pokud patříte mezi výjimky, raději buďte na pozoru – obecně se nedoporučuje jíst více než 2 hlavy denně. Dále byste se také měli vyhýbat kuřecím plicím, jejich konzumace může vést k nevolnosti a nepříjemným příznakům včetně nevolnosti a nadýmání. 

iZdroj fotografie: Pixabay

Tou nejnebezpečnější částí kuřete je poté podle odborníků ocas, pod kterým zvíře vylučuje strávenou potravu. Právě zde se shromažďuje nejvíce parazitů, kteří mohou napáchat řadu problémů na vašem zdraví, a proto byste se mu měli vždy vyhýbat. Jednoduše jej odřízněte a ihned vyhoďte. Obecně je důležité poté dávat pozor na to, aby kuřecí maso, které jíte, bylo vždy řádně očištěno a připraveno – v opačném případě mohou na něm být stále nahromaděné bakterie a další nebezpečné mikroorganismy. 

Nejlepší části kuřete

Mezi nejlepší části kuřete patří kuřecí stehna a oblíbená jsou i prsa, která obsahují zpravidla nejvíce bílkovin, nejméně parazitů a jsou nejchutnější. Ta mimo jiné zakoupíte ve většině obchodů a lze je připravit na nespočet způsobů a stejně tak je i zpracovat. V každém případě se před začátkem vaření vždy ujistěte, že maso nezapáchá nebo na něm není nahromaděný sliz, neboť v takovém případě by se mohlo jednat o zkažené kusy. 

Jak často jíte kuřecí maso vy?

Zdroj: Zdravě
Diskuze Vstoupit do diskuze
147 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články