Celer podpoří vaši snahu o hubnutí, navíc má antioxidační živiny

Celer jako křupavá zelenina je dobře známý. Ne každý však ví, že přináší spoustu zdravotních výhod. Podporuje trávení, pomáhá při hubnutí a snižuje zánět.

i Zdroj fotografie: IgorCalzone1 / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Celer je zelenina, která nechybí snad v žádné kuchyni. Není vhodný pouze do polévek nebo svíčkové omáčky, existují i recepty, které podpoří dietní snahy. Kromě pomoci při hubnutí vám celer může poskytnout i jiné zdravotní výhody. Pyšní se obsahem důležitých antioxidantů, snižuje záněty a také podporuje trávení. Gurmánka a poradkyně v oblasti jídla Natalie Butler, R.D., L.D. doporučuje nevyhazovat ani listy, ty totiž obsahují větší množství vápníku než bulva samotná.

Rady pro nákupy i skladování celeru

Při nákupu celeru je důležité věnovat pozornost jeho stonkům. Ty by měly být pevné a vzpřímené a měly by se dát lehko zlomit, nikoliv ohýbat. Tím se pozná jejich čerstvost. Listy by měly být křupavé a měly by mít od světle po sytě zelenou barvu. Naopak se vyhněte celeru se žlutými nebo hnědými skvrnami. Celer nechte vcelku až do doby jeho přípravy, aby zbytečně neztrácel živiny. V případě potřeby lze celer podusit, tak si zachová svou chuť i téměř všechny živiny. Jezte i listy, obsahují totiž nejvíce vápníku, draslíku a vitamínu C.

Zdravotní přínosy konzumace celeru

Celer obsahuje vitamín C, beta karoten, flavonoidy i další antioxidanty, které chrání buňky, cévy a orgány před oxidačním poškozením. Také v celeru naleznete přibližně 25 protizánětlivých sloučenin, které chrání tělo proti zánětům, a tudíž brání vzniku artritidy, osteoporózy a dalších chorob. Antioxidační a protizánětlivé živiny včetně polysacharidů poskytují ochranu celému trávicímu traktu. Zejména polysacharidy snižují výskyt žaludečních vředů a jsou obecně prospěšné pro zdraví žaludku.

iZdroj fotografie: Flickr

Díky vysokému (až 95procentnímu) podílu vody v celeru a také přítomnosti rozpustné i nerozpustné vlákniny podporuje zdravý trávicí trakt i pravidelnou stolici. Při konzumaci celeru se vám do těla dostávají také vitamíny A, K a C a minerály jako draslík či kyselina listová. Celer se může pochlubit nízkým glykemickým indexem i alkalizujícími účinky. Za ty jsou zodpovědné minerály, jako je hořčík, železo či sodík, které mohou mít neutralizační účinky na kyselé potraviny.

Recept, který vám pomůže zatočit s nadváhou i zadržováním tekutin

Celer je vhodný při hubnutí i detoxikaci, jelikož působí mírně močopudně. Pomoci může zejména pití celerového čaje po dobu alespoň tří týdnů. Pro přípravu čaje budete potřebovat 2 řapíkaté celery a 2 litry vody. Celer umyjte a oloupejte. Vodu dejte vařit, a když prochází varem, přidejte celer i s jeho listy. Nechte vařit 3 až 5 minut na mírném stupni. Poté nechte směs vychladnout, sceďte a uchovávejte ve skleněné nádobě v lednici.

Jaké jídlo s celerem máte nejraději?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
50 lidí právě čte
Zobrazit další články