Celer podpoří vaši snahu o hubnutí, navíc má antioxidační živiny

Celer jako křupavá zelenina je dobře známý. Ne každý však ví, že přináší spoustu zdravotních výhod. Podporuje trávení, pomáhá při hubnutí a snižuje zánět.

i Zdroj fotografie: IgorCalzone1 / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Celer je zelenina, která nechybí snad v žádné kuchyni. Není vhodný pouze do polévek nebo svíčkové omáčky, existují i recepty, které podpoří dietní snahy. Kromě pomoci při hubnutí vám celer může poskytnout i jiné zdravotní výhody. Pyšní se obsahem důležitých antioxidantů, snižuje záněty a také podporuje trávení. Gurmánka a poradkyně v oblasti jídla Natalie Butler, R.D., L.D. doporučuje nevyhazovat ani listy, ty totiž obsahují větší množství vápníku než bulva samotná.

Rady pro nákupy i skladování celeru

Při nákupu celeru je důležité věnovat pozornost jeho stonkům. Ty by měly být pevné a vzpřímené a měly by se dát lehko zlomit, nikoliv ohýbat. Tím se pozná jejich čerstvost. Listy by měly být křupavé a měly by mít od světle po sytě zelenou barvu. Naopak se vyhněte celeru se žlutými nebo hnědými skvrnami. Celer nechte vcelku až do doby jeho přípravy, aby zbytečně neztrácel živiny. V případě potřeby lze celer podusit, tak si zachová svou chuť i téměř všechny živiny. Jezte i listy, obsahují totiž nejvíce vápníku, draslíku a vitamínu C.

Zdravotní přínosy konzumace celeru

Celer obsahuje vitamín C, beta karoten, flavonoidy i další antioxidanty, které chrání buňky, cévy a orgány před oxidačním poškozením. Také v celeru naleznete přibližně 25 protizánětlivých sloučenin, které chrání tělo proti zánětům, a tudíž brání vzniku artritidy, osteoporózy a dalších chorob. Antioxidační a protizánětlivé živiny včetně polysacharidů poskytují ochranu celému trávicímu traktu. Zejména polysacharidy snižují výskyt žaludečních vředů a jsou obecně prospěšné pro zdraví žaludku.

iZdroj fotografie: Flickr

Díky vysokému (až 95procentnímu) podílu vody v celeru a také přítomnosti rozpustné i nerozpustné vlákniny podporuje zdravý trávicí trakt i pravidelnou stolici. Při konzumaci celeru se vám do těla dostávají také vitamíny A, K a C a minerály jako draslík či kyselina listová. Celer se může pochlubit nízkým glykemickým indexem i alkalizujícími účinky. Za ty jsou zodpovědné minerály, jako je hořčík, železo či sodík, které mohou mít neutralizační účinky na kyselé potraviny.

Recept, který vám pomůže zatočit s nadváhou i zadržováním tekutin

Celer je vhodný při hubnutí i detoxikaci, jelikož působí mírně močopudně. Pomoci může zejména pití celerového čaje po dobu alespoň tří týdnů. Pro přípravu čaje budete potřebovat 2 řapíkaté celery a 2 litry vody. Celer umyjte a oloupejte. Vodu dejte vařit, a když prochází varem, přidejte celer i s jeho listy. Nechte vařit 3 až 5 minut na mírném stupni. Poté nechte směs vychladnout, sceďte a uchovávejte ve skleněné nádobě v lednici.

Jaké jídlo s celerem máte nejraději?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
119 lidí právě čte
Zobrazit další články
DámskýDeník
DámskýDeník
Lepší spánek bez prášků: realita i pro vás
Události247
Události247
Bývalí čeští prezidenti dostanou přidáno. Renta se jim může navýšit až dvojnásobně
VědaŽivě
VědaŽivě
Město Dvaraka podle badatelů zničila mimozemská loď. Jakmile se jim ale teorie začala potvrzovat, vláda je zařízla
adbz
adbz
Surfinie ocení hnojivo z banánové slupky. Vlastnostmi se může rovnat chemickým přípravkům