Kefír je vitamínová bomba, která posouvá zdraví na novou úroveň

Kefír je velmi zdravý nápoj, který nabízí řadu užitečných zdravotních přínosů. Abyste z něj mohli vytěžit co nejvíce, je důležité znát správný recept pro jeho přípravu.

i Zdroj fotografie: David Niergarth / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Kefír je oblíbený fermentovaný mléčný výrobek, který je znám pro své zajímavé zdravotní účinky. Jedná se totiž o základní potravinu v alternativní medicíně, jejíž historie se píše již dlouhá tisíciletí nazpět do minulosti. Mimo jiné se tato potravina stává v současné době čím dál více populární, a to zejména díky jejímu obsahu zdravých živin a probiotik – právě ta jsou totiž podle lékařky Katherine Marengo velmi prospěšná pro trávení a zdraví střev. Mnoho lidí navíc tvrdí, že vás jeho konzumace nasytí mnohem více než jogurt. 

1) Fantastický zdroj mnoha živin

Kefír je velmi zdravý fermentovaný nápoj, který se tradičně vyrábí z kravského nebo kozího mléka, a to přidáním kefírových zrn do čerstvého mléka – nejedná se však o obilná zrna, ale kvasinky a bakterie, které vznikají při kvašení mléka. Právě tyto organismy však disponují řadou užitečných živin. Již jeden šálek obsahuje například 9 gramů bílkovin, 29 % doporučené denní dávky vitamínu B12 a některé minerály, jako je například vápník a hořčík. To vše za cenu pouhých 104 kalorií a 11,6 gramů sacharidů.

2) Silnější probiotikum než jogurt 

Některé mikroorganismy obsažené v kefíru mohou mít po konzumaci velmi příznivé účinky na zdraví. Jedná se totiž o probiotika, která napomáhají trávení, regulují hmotnost a hrají také důležitou roli v duševním zdraví. Většina lidí si myslí, že nejlepší probiotikem jsou jogurty, ovšem pravda je taková, že kefír jich nabízí mnohem více – kefírová zrna obsahují dokonce až 61 kmenů bakterií a kvasinek.

3) Silné antibakteriální vlastnosti

Některá probiotika obsažená v kefíru chrání před infekcemi. To především proto, že dokáží potlačit růst různých škodlivých bakterií, včetně salmonel, Helicobacter pylori a E. coli. Stejně tak stojí za zmínku kefiran, druh sacharidů obsažených v kefíru, který disponuje antibakteriálními vlastnostmi. Právě díky nim vám může konzumace tohoto nápoje pomoci také posílit obranyschopnost imunitního systému. 

iZdroj fotografie: Depositphotos

4) Zlepšuje zdraví kostí a snižuje riziko osteoporózy

Osteoporóza je časté onemocnění, které způsobuje postupné zhoršováním stavu kostní tkáně a které postihuje čím dál více lidí v západních zemích. Jedná se ovšem o nebezpečný problém, který může velmi snadno narušit váš každodenní život – to zejména proto, že dramaticky zvyšuje riziko zlomenin. A právě kefír je skvělý prostředek, který dokáže snižovat riziko jejího výskytu – je totiž skvělým zdrojem vápníku a vitamínu K, který hraje hlavní roli v metabolismu tohoto minerálu. 

Jednoduchý recept na lahodný kefír 

Abyste mohli vytěžit z kefíru co nejvíce, můžete ho připravit spolu s dalšími zdravými ingrediencemi jako zelené smoothie. K tomu budete potřebovat následující potraviny:

  • 3 snítky petrželové natě
  • 3 snítky koriandru
  • 3 větvičky kopru
  • 300 mililitrů kefíru
  • okurku
  • špetku soli, podle chuti 
  • černý pepř, podle chuti 

Příprava je poté již velmi jednoduchá. Stačí omýt okurku, pečlivě ji osušit a poté nakrájet na malé kousky. Spolu s ní pak vložte všechny ingredience do mixéru a zalijte je polovinou kefíru. Vše nyní mixujte, dokud nezískáte hladkou jednolitou pastu – do té následně přidejte zbývající kefír a opět vše společně mixujte. Nakonec nápoj nalijte do sklenice a osolte podle chuti. Takto připravený kefírový koktejl můžete pít jak na snídani, tak i na večeři. Kromě toho je také osvěžující a jeho účinky poznáte již během několika dní.

Jak často pijete kefír vy?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
121 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články