Ne nadarmo jsou datle stále populárnější: Jsou vhodnou náhradou cukru a ještě pomůžou s trávením

Datle většina lidí zná v sušené podobě, právě ty jsou poměrně kaloricky výživné. Ale přináší celou řadu zdravotních výhod. Předcházejí dokonce vzniku Alzheimerovy choroby.

i Zdroj fotografie: יעל י / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Datlovník je strom, na kterém rostou plody datle v mnoha tropických oblastech světa. V oblastech střední Evropy se seženou převážně v sušené formě a stávají se stále populárnější. Jejich barva se pohybuje od jasně žluté až po červenou. Vynikají svou sladkou chutí, a právě díky ní se mohou využít jako náhrada za cukr. Dietoložka Amy Richter, RD vysvětluje, že datle mohou být nápomocné při trávicích potížích i podpořit správnou funkci mozku. Díky skvělým účinkům jejich popularita a obliba neustále roste.

Datle překvapí vysokým obsahem vlákniny

Zejména z důvodu, že se jedná o sušené ovoce, jsou datle poměrně hodně kalorické. Může za to vysoký obsah sacharidů. Kromě jiného se v datlích nalézají i jiné živiny. Například se jedná o draslík, hořčík, měď, mangan, železo a vitamín B6. Mohou se také pochlubit vysokým obsahem antioxidantů. Mezi nejúčinnější antioxidanty v datlích patří flavonoidy, karotenoidy či fenolové kyseliny. Všechny tyto sloučeniny pomáhají zabránit rozvoji některých chronických onemocnění, jako je například rakovina, srdeční choroby či cukrovka.

Jsou vhodnou volbou pro zdravý mozek i podporu trávení

Datle mohou také posloužit jako zdroj vlákniny. Ta pomáhá trávicímu ústrojí například v boji proti zácpě. Také podporuje pravidelné vyprazdňování. Vláknina je rovněž prospěšná pro kontrolu hladiny cukru v krvi. Zpomaluje totiž trávení a zabraňuje tomu, aby se hladina cukru v krvi po jídle příliš zvýšila. Díky vysokému obsahu antioxidantů snižují datle zánět a tím snižují riziko vzniku Alzheimerovy choroby a udržují zdravý mozek.

iZdroj fotografie: Freepik

Využití datlí jako přírodního sladidla i jejich schopnost podporovat přirozený porod

Jako každé ovoce jsou i datle zdrojem fruktózy. Jsou velmi sladké a mají karamelovou chuť. Díky obsahu živin, vlákniny i antioxidantů jsou vhodnou zdravou náhradou bílého cukru. Jejich nejlepší použití do receptů je v podobě datlové pasty. Ta se připraví jejich rozmixováním a smícháním s vodou. Také bylo prokázáno, že datle mohou podporovat a usnadňovat přirozený porod. Doporučuje se, aby je těhotné ženy konzumovaly v několika posledních týdnech těhotenství.

Recept na datlový kompot pro zdraví

Datle jsou výbornou svačinkou samy o sobě, dají se využít na pečení sušenek i dochucování omáček. Pro podporu vašeho zdraví je možné si uvařit datlový kompot. Pro přípravu kompotu budete potřebovat sedm až osm kusů datlí. Rozřízněte je na půlku a vyndejte z nich pecku. Připravte si ještě hrst švestek. Následně obě tyto suroviny vařte ve vodě po dobu deseti minut. Takto připravené ovoce i se šťávou dejte do litrové sklenice. A na lačný žaludek si dejte vždy jednu lžíci ovoce a jednu lžíci šťávy.

Do jakých receptů používáte datle vy?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
120 lidí právě čte
Zobrazit další články