Zimní sirup za pár kaček: Pomůže na kašel, srdce, paměť, střeva a spánek

Datle můžete konzumovat čerstvé, sušené nebo si z nich připravte sirup. V sušených datlích jsou minerály a vitamíny více koncentrované. Vláknina z nich pomáhá proti zácpě.

Vysypané datle z misky na stole i Zdroj fotografie: Freepik
                   

Datle v sobě obsahují tolik skvělých látek, vitamínů a minerálů, že se z nich dá připravit skvělý sirup nejen na kašel. Tento sirup má dokonce účinky jako přírodní antibiotikum. Poradí si s nachlazením, astmatem i bronchitidou. A to zdaleka není všechno, co s ním můžete léčit.

Datlový sirup a jeho účinky

Datlovým sirupem můžete léčit kašel, nachlazení a další respirační choroby. To ale není vše. Podle webu Healthline datle zlepšují koncentraci a paměť, navíc dodávají energii a mohou je využít sportovci. Datle posilují srdce a dokážou vás ochránit před kardiovaskulárními nemocemi. Datle jsou bohaté na železo, což pomáhá při chudokrevnosti. Když budete sirup užívat každý večer, pomůže také na nespavost.

Pro střeva jsou skoro stejně skvělé jako probiotika, protože pomáhají s rovnováhou bakteriální mikroflóry. Datle a švestky jsou obecně známé svými léčivými účinky na zácpu, jak naše redakce psala dříve.

Recept na datlový sirup

Co budete potřebovat?

  • 5 sušených vypeckovaných datlí
  • a teplou vodu.

Postup přípravy receptu:

  1. Zalijte datle teplou vodou tak, aby byly ponořené.
  2. Nechte celou noc stát.
  3. Ráno vše rozmixujte.
  4. Váš sirup je hotov. Můžete ho dochutit šťávou z půlky citronu.

Aplikace a dávkování:

Připravené množství sirupu zkonzumujte během dne po jídle.

Miska datlí na kameninovém stole iZdroj fotografie: Freepik
Datle jsou skvělým pomocníkem při zácpě, nachlazení i dalších potížích

Datle a jejich přínosy pro zdraví

Podle webu PharmEasy obsahují datle všechny důležité vitamíny kromě vitamínu E a biotinu. Obsahují velké množství kyseliny pantotenové, která je zodpovědná za psychickou kondici a vitalitu. Sušené datle jsou zdrojem draslíku, niacinu, železa, hořčíku, mědi a vápníku, navíc pomáhají proti zácpě. Navíc je v datlích ohromné množství antioxidantů, které chrání buňky před poškozením. Datle mají nezanedbatelný vliv na cholesterol, jak jsme na JakZdravě již psali.

Ne nadarmo jsou datle stále populárnější: Jsou vhodnou náhradou cukru a ještě pomůžou s trávením

Pozor na cukr

Sušené ovoce je skvělá a zdravá alternativa ke sladkostem. Stejně jako sladkosti ale obsahují cukr. Proto dejte pozor na častou konzumaci sušených datlí, může přispívat k tvorbě zubního kazu. Doporučuje se nezanedbávat zubní hygienu a pravidelně si čistit zuby.

Jaké jsou vaše zkušenosti s datlemi?

Diskuze Vstoupit do diskuze
99 lidí právě čte
Autor článku

Dita Polívková

Zobrazit další články