Proč jíst játra: Zlepší trávení, podpoří funkci štítné žlázy a chrání před křečovými žilami

Zvířecí játra jsou velmi kvalitní potravina, která nabízí řadu užitečných zdravotních přínosů pro lidské zdraví. Stačí je přidat do svého jídelníčku.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Zvířecí játra jsou velmi zdravou potravinou, která nabízí dlouhou řadu benefitů pro lidské tělo – to je také důvod, proč byly v minulosti velmi oblíbeným a ceněným zdrojem potravy. V dnešní době je tomu však bohužel naopak, což je podle lékařky Alexandra Rowles velká škoda. Je totiž známo, že jsou velmi bohatá na vysoce kvalitní bílkoviny, vitamíny a minerály. Právě díky těmto živinám však také nabízí řadu užitečných zdravotních přínosů pro lidské zdraví.

Zvířecí játra a lidské zdraví

Játra jsou životně důležitý orgán jak u lidí, tak i u zvířat – ve skutečnosti jsou obvykle největším vnitřním orgánem a mají mnoho důležitých funkcí, včetně zpracování potravy ze střev, ukládání glukózy, železa, vitamínů a dalších důležitých živin a filtrování a odstraňování toxinů z krve. Právě díky těmto vlastnostem se však jedná o velmi užitečnou potravinu, která přináší řadu zdravotních přínosů pro lidské zdraví, a to včetně:

  • lepšího trávení
  • podpory obranyschopnosti imunitního systému
  • stimulace krevního oběhu
  • podpory zdraví pokožky a vlasů
  • regulace funkcí štítné žlázy
  • zlepšení paměti
  • ochrany před křečovými žilami a trombózou
  • uklidňujících účinků
  • snížení rizika některých druhů rakoviny
  • snížení rizika osteoporózy

Stejně tak stojí za zmínku, že obsahují stejné množství bílkovin jako například kuřecí prsa a další důležité živiny, včetně fosforu, hořčíku a železa. Kromě toho jsou velmi levná a snadno dostupná v mnoha obchodech s potravinami nebo přímo u řezníků (mezi ty nejlepší patří především kuřecí, kravská, kachní a vepřová játra). 

Játra poskytují vysoce kvalitní bílkoviny

Více než čtvrtinu zvířecích jater tvoří vysoce kvalitní bílkoviny, které poskytují všechny esenciální aminokyseliny. Jedná se o stavební kameny, které si lidské tělo nedokáže vyrobit samo, a proto je nezbytné získávat je z potravy. Jejich zvýšený příjem však přináší také mnoho zdravotních přínosů, a to zejména co se týče snadnějšího hubnutí, nižší chuti k jídlu během dne a stimulace metabolismu – to znamená, že vaše tělo začne spalovat mnohem více kalorií, aby mohlo správně fungovat. Stejně tak vám však pomohou vybudovat svalovou hmotu. 

teplý salát s kuřecími játry iZdroj fotografie: Freepik

Malé množství kalorií

Přestože jsou játra jednou z nutričně nebohatších potravin, obsahují mnohem méně kalorií než jiné druhy masa. Například steak ze svíčkové nebo jehněčí kotleta o hmotnosti 100 gramů obsahuje přes 200 kalorií, zatímco stejné množství jater jich obsahuje pouze 175 – přitom však obsahují mnohem více vitamínů, minerálů a dalších důležitých látek. Právě proto by jejich konzumace mohla být vhodná zejména pro ty, kteří chtějí zhubnout, neboť je velmi důležité vybírat si při dietě potraviny bohaté na všechny nezbytné živiny. 

Kromě toho konzumace potravin s vysokým obsahem živin, ale nízkým obsahem kalorií, přirozeně snižuje pocit hladu a nutkání přejídat se během dne. Stejně tak stojí za zmínku, že játra mají velmi nízký obsah tuku – zhruba 25 % jejich kalorií pochází z tuku, zatímco v případě steaku nebo jehněčího masa je tomu 50 až 60 procent. Pokud tedy máte možnost, rozhodně je neváhejte vyzkoušet, a pokud vám zachutnají, neuděláte žádnou chybu, jestliže je budete jíst pravidelně. Ne všem totiž mohou zvířecí játra chutnat. 

Jak často jíte zvířecí játra vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
50 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články