Zelenina, na kterou by lidé trpící artritidou neměli ani pomyslet. Prohlubuje bolest a komplikuje onemocnění

Artritida je nepříjemné onemocnění, které se nevyhýbá ani mladším ročníkům. Pokud nemocí trpíte, upravte svůj jídelníček a vyhýbejte se potravinám, které potíže zhoršují.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Revmatoidní artritida je autoimunitní onemocnění. Onemocnět jím může každý, komu jeho imunitní systém bude ničit vlastní buňky. Spouštěčem bývá mimo jiné i bakterie Porphyromonas gingivalis, která žije v dutině ústní a na svědomí má parodontózu. Odborníci jsou v posledních letech toho názoru, že na vině bude i role střevního mikrobiomu. Lékařka Brenda B. Spriggs, MD radí svým pacientům s artritidou vyhnout se některým jídlům, aby se bolest ještě nezhoršovala.

Co je to artritida

Toto autoimunitní onemocnění vede k chronickému zánětu tkáně, jehož výsledkem je nevratné poškození kostí kloubů a chrupavek. Kromě nich ale revmatoidní artritida poškozuje i oči, srdce nebo plíce a vede ke vzniku respiračních a kardiovaskulárních nemocí. V důsledku nemoci lidé často marodí, protože jim způsobuje velké bolesti a ztuhlost kloubů. Jejich kvalita života je kvůli tomu snížena.

Proč se vyhýbat potravinám z čeledi lilkovitých

Čeleď lilkovité zahrnuje velké množství zemědělsky využívaných druhů, jež jsou zdrojem potravin, koření nebo látek využívaných ve farmakologickém průmyslu. Některé druhy jsou i okrasné. Nás však budou zajímat především ty rostliny, jež se dají konzumovat. Mezi ně patří brambory, rajčata, papriky nebo lilek.

V rostlinách z čeledi lilkovité se nachází široké spektrum alkaloidů a glykoalkaloidů (například solanin). Alkaloidy ovlivňují metabolismus vápníku tím, že ho odstraňují z kostí a přenášejí do měkkých tkání. To je hlavní důvod, proč by lidé s onemocněním kloubů tyto potraviny neměli konzumovat.

iZdroj fotografie: Pixabay

Důsledná dieta napomáhá léčbě artritidy

U lidí, kteří trpí revmatoidní artritidou, výše uvedené alkaloidy zhoršují průběh nemoci. Pokud si chtějí zachovat pohyblivost kloubů a omezit důsledky onemocnění, tak je třeba se důsledně vyhýbat potravinám, jejichž základem jsou rostliny z čeledi lilkovitých.

Už jsme si řekli, že jsou to hlavně brambory, papriky, rajčata a lilek. Ale jedná se také o koření, jakým je kajenský pepř, dále artyčoky, šťovík, tabák. Některé prášky na spaní obsahují atropin a skopolamin a v prášcích do pečiva najdeme bramborový škrob. Zajímavostí je, že i vodka je nevhodná, protože se k její výrobě využívají brambory.

Jakou dietu držíte při onemocnění artritidou?

Diskuze Vstoupit do diskuze
111 lidí právě čte
Autor článku

Jana Fojtíková

Zobrazit další články
DámskýDeník
DámskýDeník
Dámské boty, které budou v roce 2023 nejmódnější
Události247
Události247
Velké firmy začínají propouštět po tisících. Zaměstnanci se bojí, co přijde dál
VědaŽivě
VědaŽivě
Proč se kočky bojí okurek: Jedna z teorií říká, že jim připomíná zvíře, které je jejich dávným nepřítelem
adbz
adbz
Sušička bude sloužit až o 10 let déle: Čistit by se měly nejen filtry, ale i senzory vlhkosti