Kefír léčí vše, co se mu postaví do cesty: Zničí nevolnost, poradí si i se zvracením

Ať už trpíte zažívacími problémy nebo hledáte způsob, jak podpořit své celkové zdraví, kefír může být vaším cenným spojencem. Pijte jej ideálně denně.

kefír i Zdroj fotografie: Freeimages
                   

Kefír je tradiční fermentovaný mléčný nápoj pocházející z Kavkazu. V současné době je ohromně populární, a to díky svým zdravotním přínosům. Vyrábí se již ze všech druhů mléka, včetně těch rostlinných, jeho výhod si tak mohou užívat i vegani a lidé s intolerancí mléka. Nutriční specialistka Jo Lewin vysvětluje, že kefír je cenným zdrojem probiotik, vitamínů a minerálů, má tedy pozitivní účinky na trávicí systém a celkové zdraví.

Jak se vyrábí kefír

Kefír je fermentovaný nápoj, který se vyrábí z mléka pomocí kefírových zrn, jež obsahují symbiotickou kulturu bakterií a kvasinek. Během fermentace dochází k přeměně laktózy (mléčného cukru) na kyselinu mléčnou, oxid uhličitý a alkohol, což vytváří charakteristickou chuť a texturu kefíru. Existují různé druhy kefíru, včetně mléčného a vodního kefíru, přičemž každý má své specifické vlastnosti a přínosy. Konkrétní recepty na jejich výrobu jsme s vámi již na JakZdravě sdíleli.

Kefír pomáhá s celou řadou zdravotních problémů

Nutriční specialistka Sade Meeks, MS, RD vysvětluje, že zdravotní přínosy kefíru jsou neuvěřitelně široké. Jak jsme již v úvodu zmínili, obsahuje probiotika, která podporují zdravou střevní mikroflóru tím, že zvyšují počet prospěšných bakterií ve střevě, což zlepšuje trávení a vstřebávání živin. 

Také je bohatý na vitamíny a minerály, které posilují imunitní systém, patří mezi ně například vitamín B12, riboflavin, vápník, hořčík a vitamin D. Může též pomoci zmírnit nevolnost, zklidnit žaludek a potlačit zvracení. 

Bakterie mléčného kvašení v misce, vařečka a dvě sklenice kefíru na dřevěném prkénku iZdroj fotografie: Freepik
Kefír nabízí nespočet zdravotních přínosů a pomáhá léčit nemoci

Kefír může pomoci i se závažnějšími chorobami

Jak jsme již na JakZdravě informovali, kefír má také silné antibakteriální účinky a působí protizánětlivě.  Omezuje růst patogenních bakterií a kvasinek. Podle výzkumů může také zlepšovat zdraví kostí a snižovat riziko osteoporózy i některých druhů rakoviny.

Když má tělo nedostatek hořčíku: Časté křeče jsou začátek, může se dostavit osteoporóza i deprese

Kefír pijte ideálně každý den

Chcete-li využít přínosů kefíru, je důležité jej správně začlenit do své stravy a konzumovat jej ideálně denně. Kefír můžete konzumovat samotný, přidávat jej do smoothies, používat jako základ pro zdravé dezerty nebo přimíchávat do salátových dresinků.

Jak často pijete kefír vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
54 lidí právě čte
Autor článku

Klára Sladká

Zobrazit další články