Kdo by si nechtěl udržet mladistvý vzhled co nejdéle. Podpořit tvorbu kolagenu je možné skrze pilulky, kosmetické produkty i potraviny. Nebo si připravte kolagenový vývar.
Kolagen je druh bílkoviny, ve skutečnosti strukturální bílkoviny, která je hlavní organickou složkou podpůrného systému živočišného organismu. Tvoří strukturu nebo rámec buněk a tkání. Nachází se v pojivové tkáni, kůži, šlachách, kostech a chrupavkách. S přirozeným procesem stárnutí se kolagen z těla vytrácí, proto dochází k ochablé kůži a tvorbě vrásek. Podle dietoložky Kathy Warwick stárnutí sice nezastavíte, ale pomocí podpory tvorby kolagenu jej můžete alespoň zpomalit.
Jak si udržet zásobu kolagenu?
Již jsme zmínili, že kolagen se nachází v pojivové tkáni, kůži, šlachách, kostech a chrupavkách. Kromě strukturální podpory hraje také důležitou roli v buněčných procesech. Buňky pojivové tkáně nazývané fibroblasty produkují a udržují množství kolagenu. S postupem věku se funkce fibroblastů zhoršuje, čímž se také zpomaluje tvorba kolagenu. Tyto změny vedou ke známkám stárnutí, jako je povislá kůže, ztráta hydratace pokožky, bolest kloubů a výskyt vrásek.
Doplnit zásobu kolagenu můžete prostřednictvím potravin nebo doplňků stravy. Kolagenové produkty a krémy na obličej jsou oblíbenými nástroji pro zmírnění známek stárnutí. Kolagen tedy můžete doplnit pomocí pilulek, potravin a kosmetických výrobků. Můžete si také doma připravit kolagenový vývar. Jedná se o odvar z kostí bohatý nejen na kolagen, ale i jiné látky prospěšné pro udržení zdravého a mladistvého vzhledu.
Recept na kolagenový vývar
Na první pohled se může kolagenový vývar zdát jako něco, co běžně nekonzumujete a vlastně ani nechcete – vzhledem k tomu, že jeho základem jsou kosti, chrupavky, kuřecí nohy nebo hovězí hrudi. Ale věřte, že právě tyto části obsahují nejvíce kolagenu tolik potřebného nejen pro krásu, ale také zdraví pokožky a kostí. Udělejte si čas (vývar je potřeba dusit minimálně 4 hodiny) a pusťte se do práce.
Co budete potřebovat:
- 2 kg kostí
- 1 kg kuřecích nohou a krků
- ½ kg drůbežích drobů
- 3 l vody
- 3 mrkve
- 2 kořeny petržele
- ½ celeru
- 2 polévkové lžíce jablečného octa
- sůl a pepř dle chuti
Postup:
Nejdříve je potřeba pečlivě omýt kosti, kuřecí nohy a krky a propláchnout drůbeží droby. Jakmile budete mít pocit, že je vše důkladně čisté, vhoďte ingredience do velkého hrnce. Zalijte vodou, přidejte jablečný ocet a dejte vařit na mírném ohni. Když tekutina uvnitř nádoby začne probublávat, stáhněte plamen na minimum a nechte pár hodin dusit. Asi 2 hodiny před koncem přidejte zbytek surovin kromě soli a pepře. Ty přijdou na řadu až na konec. Hotový vývar přeceďte.