Kvašená zelenina a fermentované potraviny obecně výrazně prospívají střevům a potažmo tak i celému tělu. Rozhodně je stojí za to vyzkoušet.
Fermentované potraviny znovu získávají na oblibě. Ať už se jedná o kvašené mléčné výrobky, rostlinné kefíry či nakládanou zeleninu. Spojují v sobě totiž výhody vstupních surovin a přínosného procesu kvašení. Skvělé je, že si je můžete velmi snadno připravit doma a nahradit jimi i některé léky, protože jejich zdravotní přínosy jsou naprosto ohromující.
Fermentované potraviny zažívají nový boom
Naši předkové jedli fermentované potraviny mnohem častěji než my, jejich obliba se však začíná vracet. Důvodem jsou mimo jiné i značné zdravotní přínosy, které jejich konzumace přináší. Na JakZdravě jsme vám již některé recepty představili, například kimči, které významně přispívá ke zdraví střev a bojuje proti zánětům, domácí kefíry i různé druhy kvašené zeleniny.
Jak jsme již na JakZdravě také zmiňovali, fermentované výrobky obecně podporují imunitu, pozitivně ovlivňují střevní mikroflóru, čistí krev i trávicí trakt. Dále snižují krevní tlak, zvyšují odolnost proti stresu a působí blahodárně na vnitřní orgány (dokáží například regenerovat jaterní buňky). Je tedy více než vhodné je zařadit do svého jídelníčku.
Červená řepa je právem považována za superpotravinu
Červená řepa je jednou z nejzdravějších druhů zeleniny, přesto je však často opomíjená. Je to velká škoda, protože, jak tvrdí nutriční specialistka Jerlyn Jones, MS, červená řepa je plná důležitých vitamínů, minerálů a sloučenin, z nichž mnohé mají léčivé účinky. Pomáhá například snižovat krevní tlak, což může vést ke snížení rizika srdečních onemocnění a mrtvice. Tím však její výhody rozhodně nekončí.
Odborníci z BBCGoodFood vyzdvihují zejména následující přínosy červené řepy:
- Má protizánětlivé účinky.
- Zlepšuje fyzický výkon a zvyšuje hladinu energie.
- Prospívá trávicímu traktu a chrání střeva.
- Podporuje zdraví mozku.
- Snižuje reakční dobu.
- Je velmi vhodná pro ženy po menopauze.
- Zmírňuje příznaky Raynaudova syndromu.
Recept na skvělou kvašenou červenou řepu
Následující recept v sobě spojuje přínosy červené řepy jako takové a benefity fermentovaných výrobků. Červená řepa je doplněna rozinkami, které jednak zlepšují chuť výsledného nápoje a také přinášejí další zdravotní výhody. Budete potřebovat:
- 650 g červené řepy
- 3 lžíce hladké mouky
- 250 g třtinového cukru
- 50 g rozinek
S červenou řepou je vhodné pracovat v rukavicích, protože barví. Řepu oloupejte, omyjte a nakrájejte na kostky. Vložte je do větší (cca třílitrové) nádoby a přidejte zbylé ingredience. Pořádně promíchejte, zalijte vodou a přikryjte utěrkou či plátnem, aby se dovnitř dostal vzduch, ale ne nečistoty. Nádobu nechte asi týden na teplém místě kvasit, každý den obsah promíchejte.
Po týdnu směs přeceďte přes cedník a následně přes plátno či gázu. Přelijte do uzavíratelné nádoby a uložte do chladničky. Každý den konzumujte jednu polévkovou lžíci před snídaní, obědem a večeří. Celkem tedy 3 lžíce denně.