Když se solí nadmíru: Začíná to suchem v ústech, pak přichází zvýšení krevního tlaku

I když si jídlo nepřesolujete, může se vás problém s nadbytečným příjmem soli týkat také. Sůl je ukrytá v mnoha potravinách. Když ji budete jíst příliš, začne tělu ubližovat.

i Zdroj fotografie: Alabama Extension / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Nadužívání soli dokáže poškodit zdraví a vede k vážným onemocněním. Chlorid sodný (sůl) je obsažený téměř ve všech potravinách, včetně sýrů, uzenin, majonéze, chlebu, polévkách i dalších potravinách. Dietetik Miho Hatanaka varuje, abyste nebrali na lehkou váhu signály, které vám vysílá vaše tělo, že už má soli moc. Zjistěte, jaké příznaky upozorňují na přebytek soli v těle, abyste si uchránili zdraví.

Bolesti hlavy z nadbytku soli

Pulzující bolest hlavy v oblasti čelního laloku ukazuje na přebytek soli. Sůl poškozuje tepny, čímž způsobuje, že se k mozku nedostane dostatek krve a kyslíku. To doprovází letargie, sucho v ústech a pocit intenzivní žízně. Pokud ani tak nezamezíte vysokému příjmu soli, brzy se u vás vyvine vysoký krevní tlak. Tyto příznaky mohou vygradovat až v mrtvici, proto je třeba zacházet se solí s rozumem. Poškození cév se může projevit také bolestí na hrudi.

Sucho v ústech

Sucho v ústech je normální stav, který by měl zmizet, když se napijete velkého množství vody. Pokud ale ani tak neuhasíte žízeň, sjeďte kritickým okem svůj jídelníček. Obzvlášť provází-li vás tento příznak dlouhodobě, je třeba omezit přísun soli. Jestliže budete pokračovat ve zvýšeném solení dál, můžete se dočkat potíží s rozpoznáváním jednotlivých chutí.

Otoky

Sůl na sebe váže vodu. Proto když jíte velké množství soli, začne se vám v těle hromadit voda. Ta způsobuje otoky. Největší zátěž představuje nadbytek soli a vody v těle pro ledviny, játra a srdce. Tyto tři orgány mohou z tohoto stavu začít postupně selhávat.

Rozsypaná sůl a dřevěná lžička se solí iZdroj fotografie: Pixabay

Ledvinové kameny

Kromě zvýšených nároků na ledviny sůl škodí tomuto orgánu i jinak. Přebytky soli zvyšují vylučování vápníku močí, a jakmile se ten začne hromadit a shlukovat, vznikají ledvinové kameny.

Co dělat, když moc solíte

Jídlo s vysokým obsahem soli můžete kompenzovat pitím dostatečného množství vody, abyste tělu pomohli vyrovnat poměr sodíku a vody. Také se doporučuje jíst potraviny bohaté na draslík. Tento minerál hraje důležitou roli při udržování rovnováhy tekutin v těle. V neposlední řadě budete muset snížit množství soli. Podle vědecké studie až 80 % soli, kterou sníte, pochází ze zpracovaných potravin. Proto se zaměřte na potraviny čerstvé a minimálně zpracované.

Ale abychom účinky soli jen nezatracovali, věděli jste, že sůl může léčit? Pomůže vám od různých neduhů, například od bolesti v krku.

Jakým potravinám se vyhýbáte kvůli množství soli vy?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
67 lidí právě čte
Autor článku

Dita Polívková

Zobrazit další články