6 rozšířených mýtů o otravě houbami aneb Cenou za chybu může být lidský život

Otrava houbami je častější, než byste možná mysleli. Přispívá k tomu i mnoho stále rozšířených mýtů, jako například, že nebezpečné jsou jen jedovaté houby.

i Zdroj fotografie: abcMedia (vlastní tvorba)
                   

Podzim je pro houbaře ideálním obdobím, protože podzimní houby jsou prý nejchutnější. Pro lékaře je naopak nejnáročnějším obdobím roku, co se týče otrav. Výživová specialistka Katherine Marengo LDN, R.D. upozorňuje, že kolem sběru hub koluje mnoho mýtů, kterým mnozí lidé stále věří a neúmyslně tak hazardují se svým zdravím a někdy i životem.

Mýtus 1: Nebezpečné jsou pouze nejedlé houby

Skutečnost: Všechny, i jedlé, houby obsahují několik nebezpečných toxických prvků, zejména muskarin, muskaridin, bufotein, cholin, neurin, ergotin, kornutin. V jedlých houbách se v mikrodávkách vyskytují kyselina šťavelová, kyanovodíková, helvalová a arsen, jejichž určité množství je smrtelné. Jejich koncentrace se může značně lišit. Například v horkém počasí může obsah muskarinu stoupnout z 1 % na 65 %, čímž se jedlá houba stává toxickou.

iZdroj fotografie: Depsitphotos

Navíc, houby mají zrádnou tendenci hromadit toxické látky z prostředí, a pak se i zcela jedlé houby mohou stát nebezpečnými pro lidské zdraví a život, zejména pro děti. Sběr hub v blízkosti silnic a železnic, průmyslových podniků a skládek odpadků může vést k otravě. Proto je třeba být při sběru, zpracování a konzervování darů lesa velmi opatrní, protože následky mohou být tragické.

Mýtus 2: Pokud se během prvních 24 hodin po konzumaci hub nestane nic špatného, je vše v pořádku

Skutečnost: Toxiny získávají vražedné vlastnosti, v játrech dochází k různým změnám a otrava se objevuje za 6-35 hodin po konzumaci hub. Nejvíce poškozená jsou játra. Čím delší je interval mezi jídlem a prvními příznaky otravy, tím závažnější jsou zpravidla následky.

Mýtus 3: Pokud houby namočíte a tepelně upravíte, škodlivé látky z nich zmizí

Skutečnost: Ne všechny toxiny v jedlých houbách lze odstranit vařením, namáčením, sušením nebo konzervováním. I takto zpracované houby mohou být pro člověka nebezpečné.

iZdroj fotografie: Freepik

Mýtus 4: Pokud necháte houby v košíku do rána, nic zlého se nestane

Skutečnost: Houby, které nejsou zpracovány v den sběru, vylučují produkty rozkladu bílkovin a tukových látek. V podstatě se jedná o jedy, které způsobují poruchy nervového, kardiovaskulárního, dýchacího a trávicího systému. Mimochodem, totéž platí i pro staré houby, takže je lepší staré houby nesbírat.

Mýtus 5: Při prvních příznacích otravy stačí podat aktivní uhlí a problém je vyřešen

Skutečnost: Pokud při prvních příznacích otravy podáte absorbent, průjem a zvracení pominou, ale játra budou s jedy bojovat dál. Otrava houbami nikdy nezmizí sama, proto po poskytnutí první pomoci okamžitě zavolejte záchrannou službu. Nezapomeňte, že i otrava jedlými houbami je vždy velmi vážná.

Mýtus 6: Pokud se dospělí cítí dobře, znamená to, že za onemocnění dítěte houby nemohou

Skutečnost: Dávky toxinů, které dospělému organismu příliš neublíží, mohou být pro děti smrtelné. Příznaky otravy houbami se mohou lišit v závislosti na druhu houby. Některé houby způsobují nevolnost, zvracení, bolesti žaludku a zvýšenou tělesnou teplotu. Příznaky se obvykle objeví 30-60 minut po konzumaci těchto hub. Tyto otravy nejsou většinou smrtelné, ale mohou mít vážné následky pro trávicí systém.

Po konzumaci jiných hub, například muchomůrky červené a vláknitých hub, jejichž jedovaté látky působí na nervový systém, mohou lidé pociťovat halucinace doprovázené mdlobami, poruchami dýchání a srdeční činnosti. 

Nejzákeřnější a nejnebezpečnější jsou toxiny některých druhů muchomůrek. Jejich zákeřnost spočívá v tom, že jed, jakmile se dostane do žaludku, se po dlouhou dobu (až tři dny) nemusí vůbec projevit. Příznaky otravy se mohou vyskytnout až ve chvíli, kdy v žaludku nezůstanou po houbách žádné stopy a člověk už zapomene, že je jedl. Závratě, nevolnost, extrémní žízeň, křeče, modrání rtů a nehtů – tyto příznaky se objeví, až když se jedovaté látky dostanou do mozku.

Tipy pro bezpečný sběr hub

Pokud se vydáte na houby do lesa, mějte na paměti následující body:

  • Nikdy nedávejte do košíku houby, které neznáte.
  • Nesbírejte staré, přezrálé nebo velmi mladé houby s nejasnými morfologickými znaky a houby v blízkosti silnic či skládek.
  • Za suchého počasí je lepší houby vůbec nesbírat, protože se mění metabolismus hub, které ztrácejí vodu a hromadí toxiny.
  • Před vařením si nasbírané houby ještě jednou důkladně prohlédněte, pokud máte o některé houbě pochybnosti, raději ji vyhoďte.
  • Nejezte syrové houby.

Pokud se však po konzumaci hub necítíte dobře nebo pokud si všimnete jakýchkoli příznaků u svých příbuzných, ihned zavolejte záchrannou službu. Na lince vám i poradí, jak postiženému před příjezdem sanitky pomoci. 

Jaké jsou vaše tipy na bezpečné houbaření?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
140 lidí právě čte
Zobrazit další články
DámskýDeník
DámskýDeník
Pes vyl na hlubokou jámu a odmítal se odsud hnout. Když se kolemjdoucí podíval dovnitř, zděsil se a ihned vyrazil na záchrannou akci
Události247
Události247
Vánoce bez bramborového salátu? I to je možné. Brzy má totiž ve velkém zdražit potravina, která je pro jeho výrobu nezbytná
VědaŽivě
VědaŽivě
Zajímá vás ekologie a dlouhodobá udržitelnost civilizace? Čerpejte informace z ověřených zdrojů
adbz
adbz
Sedáky v kuchyni vám umožní snížit teplotu v místnosti