Plán na léto – natrhat si hrst pampelišek: Sirup z nich tlumí zánět, zmírňuje bolest v krku a léčí nachlazení

Pampelišky nejsou jen plevel na pletení věnečků. Můžete využít celou rostlinu pro své zdraví, její účinky pomohou při nachlazení i zánětu průdušek.

i Zdroj fotografie: Harry Rose / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Pampeliška se dá konzumovat úplně celá. Obsahuje velké množství vlákniny, vitamínů a minerálů. Její léčivé vlastnosti jsou podmíněny vysokým obsahem antioxidantů. Dietetička Adrienne Seitz zdůrazňuje, že pampeliška vás díky svým účinkům ochrání před oxidačním stresem a chronickými nemocemi. Rozhodně se vyplatí zařadit ji do jídelníčku a nedívat se na ni jen jako na obyčejný plevel.

Pampeliška působí protizánětlivě

Podle studie prováděné ve zkumavkách a na zvířatech má pampeliška veliký potenciál léčit záněty v těle. Pozitivní účinky může mít hlavně na záněty dýchacích cest, jako je zápal plic nebo zánět průdušek (bronchitida). Pampeliškový med (nebo sirup) vám pomůže při bolestech v krku a při nachlazení. Jak si takový sirup vyrobit se dozvíte níže.

Účinky pampelišky na krevní cukr

Předpokládá se, že konzumace pampelišky pomáhá snižovat hladinu krevního cukru. Dokonce obsahuje sloučeniny, které mají přímý vliv na zpracování cukru buňkami. To vede ke zvýšení citlivost buněk na inzulín, čímž se sníží vysoká hladina cukru v krvi. Pro oficiální závěry je ale třeba další výzkum.

Pampeliškou proti cholesterolu a vysokému tlaku?

Pampeliška má potenciál snižovat cholesterol, hlavně pokud ji přidáte do stravy s vysokým obsahem cholesterolu. Pampeliška také může snižovat krevní tlak, protože má tendence působit jako diuretikum (podporuje vylučování moči). Pro potvrzení těchto předpokladů je ale potřeba provést výzkum na lidech.

Natrhané pampelišky na prkénku a rozkrojený citron na utěrce iZdroj fotografie: Pixabay

Teorie o hubnutí

Sloučeniny, které se nacházejí v pampeliškách, mohou zlepšovat metabolismus cukrů a snižovat vstřebávání tuků. Tento proces vede ke ztrátě hmotnosti. Tato teorie není vědecky prokázána, existují pouze pokusy na myších.

Podporuje trávení

Pampeliška obsahuje vlákninu a prebiotika. Tím podporuje činnost střev a pozitivně působí na zažívání. Dokonce vám pomůže snížit riziko zácpy. Nesmíte to s pampeliškou ale přehnat, jinak budete řešit opačný problém, než je zácpa.

Připravte si sirup z pampelišek

Sirup z pampelišky využijete při nachlazení, bolestech krku, kašli, astmatu i zažívacích obtížích.

Co budete potřebovat?

  • květy pampelišky, nasbírané na čistém místě
  • 1,5 kg moučkového cukru nebo achátového medu
  • skořici

Postup přípravy a dávkování:

  1. Nasbírejte si květy pampelišky, ideálně po dešti.
  2. Smíchejte pampelišky se skořicí.
  3. Nyní si vezměte větší nádobu (větší hrnek) a postupně vrstvěte pampelišky a med. Poslední vrstva musí být medová.
  4. Vršek nádoby zakryjte celofánem a připevněte gumičkou.
  5. Celofán na několika místech propíchejte.
  6. Takto připravenou nádobu nechte na slunném místě 2-3 týdny.
  7. Med se změní na sirup, který klesne na dno, květy vyplavou k povrchu. Proto 2-3 krát denně kontrolujte a zatlačujte květy zpět ke středu nádoby. Jinak hrozí, že by vám zplesnivěly.
  8. Po uplynutí doby vytlačte sirup do skleničky. Při skladování v lednici vydrží až jeden rok.
  9. Dospělí i děti užívají 3x denně 1 lžičku.

Jakým způsobem používáte pampelišky nejčastěji?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
107 lidí právě čte
Autor článku

Dita Polívková

Zobrazit další články