Potraviny, které účinně snižují hladinu cholesterolu v každém věku. Vyhněte se infarktu a mrtvici levně a bez léků

Vysoký cholesterol může velmi výrazně ohrozit vaše zdraví. Neponechte tak nic náhodě a zařaďte do svého jídelníčku potraviny, které vám napomohou cholesterol regulovat.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Asi každý již slyšel něco o tom, co je cholesterol, a že jej způsobuje především nezdravé stravování. Méně lidí však ví, jak moc je jeho vysoká hladina nebezpečná a jak se proti jejímu stoupání účinně bránit a chránit si tak své zdraví. Možností je hned několik, ta nejjednodušší a nejúčinnější je pomocí stravy. Které potraviny tedy mohou pomoci a měli bychom je zařadit do svého jídelníčku?

Když se řekne „cholesterol“

Když se řekne cholesterol, většina lidí si nejspíš intuitivně představí něco, na co nás lékaři při prohlídkách často upozorňují a co je pro naše zdraví negativní, nebo dokonce nebezpečné. Pravdou však je, že cholesterol je pro lidské tělo velmi důležitý a bez něj by organismus nemohl správně fungovat jako celek. Rozdělujeme jej proto na dva základní druhy.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Jedním z nich je cholesterol „dobrý“ (HDL), a poté cholesterol „nezdravý“ (LDL), který se při vysoké hladině mění na skutečně zdraví nepříznivý jev. Jeho nahromaděné množství v těle totiž může způsobovat hned celou řadu problémů, jako je zpomalený metabolismus a celý trávicí systém, zvýšený krevní tlak, a s ním spojená rizika mrtvice, mozkové příhody či infarktu a jiných kardiovaskulárních onemocnění.

Strava a hladina cholesterolu

Co se tedy týče výše hladiny cholesterolu jako takového, ta je ovlivněna především naším stravováním, a také životním stylem, který vedeme. Pokud se tedy stravujeme zdravě a dbáme také na pravidelný pohyb, doplňování vitamínů a další prospěšné věci, odrazí se to také na hladině cholesterolu v těle.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Pokud však máme sklony k častému pití alkoholu, kouření a vskutku nezdravé stravě, můžeme očekávat, že se náš cholesterol začne pomalu, ale jistě nenápadně zvyšovat, až dosáhne vskutku rizikové úrovně, která může dát všanc i náš vlastní život. Jak tedy zjistit, jaký máte cholesterol a jak jej v případě potřeby účinně snížit?

Hladina a regulace cholesterolu

Pokud vás tedy zajímá, jakou máte v těle hladinu cholesterolu, není téměř nic jednoduššího, než si zajít ke svému lékaři, který vám udělá patřičné testy, a poté sdělí výsledek. Jistě však existují i různé domácí rychlotesty, které seženete v lékárně. Pokud tedy zjistíte, že je váš cholesterol vyšší, než by měl být, je na čase s tím něco dělat. Pustit se tak můžete do jeho regulace. Ale jak? Nejlépe pomocí stravy.

Ovesné vločky jako první volba

Jednou ze složek potravy, které umí dokonale snížit hladinu cholesterolu, je vláknina. A jednou z nejlepších možností, jak do svého těla dostat značné množství vlákniny, jsou právě ovesné vločky. Důležité je však volit skutečně obyčejné ovesné vločky a vyvarovat se sladkých namíchaných směsí, které se sice tváří zdravě, ale ve skutečnosti jsou plné zbytečných sladidel a dalších přidaných látek, které tam vůbec nemusí být.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Pokud tedy sáhnete po ovesných vločkách, zkuste si je dát například na snídani jako správný start dne. Obsahují rozpustnou vlákninu, a ta v kombinaci s ovocem vytváří skutečně dobrou volbu, která zasytí, dodá energii, a zároveň tělo nastartuje pořádnou dávkou potřebných vitamínů, minerálů a dalších látek.

Zdravé tuky a kde je najít

Tuky jsou pro tělo složkou, která je nenahraditelná, a také velmi důležitá. Je to tedy důvod, proč se jim ani při snižování cholesterolu nemusíte vyhýbat. Stačí pouze volit ty správné, které jsou vždy tou zdravější variantou. U tuků, které jsou živočišného původu (vejce, červené maso, sýry, mléčné výrobky, sádlo…) vždy vybírejte kvalitní suroviny s tím nejlepším původem, který značně ovlivňuje celkovou hodnotu obsažených látek. Přednost tak dávejte například produktům z domácího chovu nebo menších farem.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Živočišné tuky poté vhodně kombinujte s těmi rostlinnými. Nejlepší volbou jsou například za studena lisované oleje, jako je například olivový olej, lněný olej nebo konopný olej. Druhů takových olejů je však mnohem více a jsou značně kvalitnější než nejběžnější margaríny či klasická verze řepkového a slunečnicového oleje. Ty totiž mají poměrně zbytečně vysoký obsah omega-6 mastných kyselin, jejichž zvýšené množství v krvi je už pro tělo a pro hladinu cholesterolu škodlivé.

Ryby, produkty z ryb a mořské plody

Další důležitou látkou, která v boji proti vysokému cholesterolu umí zazářit, jsou také omega-3 mastné kyseliny. Jejich nejlepším zdrojem jsou ryby, a to ať už se jedná o sladkovodní nebo ty mořské. Počítají se také nejrůznější mořské plody. Ty jsou navíc kromě těchto kyselin také skvělým zdrojem celé řady vitamínů, jódu a dalších pro tělo potřebných látek.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Ryby jako takové obsahují velmi malé množství sacharidů a řadí se tak mezi jedny z nejzdravějších druhů masa. Ne nadarmo je tak jejich konzumace doporučená alespoň dva až třikrát za týden. Kromě samotných ryb a mořských plodů si však stravu můžete obohatit také rybím olejem, který je rovněž plný vitamínů a je naprosto ideální jako doplněk běžného jídelníčku.

Pravá sója sníží nezdravý cholesterol

Ačkoliv se to možná nezdá, je konzumace sóji a sójových produktů skutečně nesmírně prospěšná, a to především co se snižování cholesterolu týká. Podle nedávné vědecké studie dokáže půl hrnku sójového mléka denně snižovat nezdravý cholesterol LDL až o 5 nebo 6 procent. Z dlouhodobého hlediska se jedná o číslo, které není vůbec zanedbatelné a dokáže se na celkové hladině cholesterolu poměrně výrazně odrazit.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Na výběr navíc máte hned celou řadu produktů, a to od samotné sóji, přes sójové maso, tofu až po již zmiňované mléko či jiné vedlejší výrobky stejného rázu. Další výhodou jejich konzumace je také podpora kloubů a velmi dobrý vliv na celkovou tvorbu kolagenu v těle. Pokud pořád váháte, jedná se o variabilní potraviny, které jsou jednoduché na přípravu a vykouzlíte z nich hned několik chutných a zdravých pokrmů.

Luštěniny a ořechy aneb pochutiny, které pomáhají

Jak již bylo zmiňováno, velmi dobrou volbou při vysokém cholesterolu jsou právě zdravé tuky, které se výrazně umí podílet na jeho snižování. Proto jednou z dalších možností konzumace zdravých tuků jsou také luštěniny a ořechy. Ty totiž obsahují celou řadu nenasycených mastných kyselin, vitamínů, bílkovin a vlákniny.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Jsou tak pro tělo doslova hotovou zdravou bombou a jejich malé množství se doporučuje zahrnout do vašeho každodenního jídelníčku. Důležité však je skutečně dodržet velmi malé a střídmé dávkování, neboť ze skvělého zdroje zdravých tuků se při nepřiměřené konzumaci mohou stát tuky nezdravé, které cholesterol naopak zvýší.

Ovoce a zelenina jsou nezbytné

Jedním z naprosto základních kroků, které vedou ke snížení cholesterolu, je pravidelná konzumace ovoce a zeleniny. Tyto potraviny totiž obsahují celou řadu vitamínů a minerálů, jako je například vitamín C, A, E a mnoho dalších, které jsou pro tělo důležité, a taktéž se podílejí na odbourávání hladiny škodlivého cholesterolu.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Důležitá je také i kyselina listová a opět spousta vlákniny a antioxidantů, které napomáhají ke správné výživě srdce a produkci „zdravého“ cholesterolu namísto toho, který tělu může přitížit. Sečteno a podtrženo to tedy znamená, že konzumace ovoce a zeleniny snižuje nezdravý cholesterol a nahrazuje jej tím, který je pro tělo důležitý a nezbytný.

Koření a bylinky s výjimečnou schopností

Kromě toho, že je koření v kuchyni snad naprosto nezbytné, a právě díky koření jídlu dodáváme onu správnou chuť a přivádíme jej tak k dokonalosti, má tato surovina ještě jednu velmi výjimečnou funkci. Tou je značný vliv na snižování hladiny nezdravého cholesterolu, a také snižování nadměrné chuti k jídlu.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Navíc ani nemusíte chodit příliš daleko pro extra exotické kousky, protože mezi takové šikovné koření patří například kardamom, skořice, zázvor nebo také kurkuma a kari. Kromě toho také pravidelná konzumace česneku (jak v čerstvé, tak i sušené podobě) má na snižování cholesterolu vliv. Česnek navíc posiluje imunitu organismu, a také přirozenou obranyschopnost srdce, kterému dodává správnou výživu. 

Vajíčka nejsou jen špatná

Když se řeknou vejce a cholesterol, mnoho lidí si představí právě negativní vliv této suroviny, opak je však pravdou. Vajíčka, jakožto zdravé a přírodní tuky, obsahují hned celou řadu látek, které jsou tělu prospěšné. Jedná se o kvalitní bílkoviny, ale také i draslík, vápník, hořčík a zinek. Mimo to však v této potravině najdeme i několik důležitých vitamínů, mezi které se řadí například vitamíny C, B12, B2, A, B5, E.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Proti cholesterolu navíc bojují tím, že jejich obsah tuků je velmi nízký, a to pouze necelých 25 %, z čehož je obsah kvalitních nasycených tuků 18 %. Ve výsledku se tak jedná o potravinu, která nejenže snižuje hladinu nezdravého cholesterolu, ale také napomáhá k tvorbě toho zdravého a pro tělo velmi důležitého.

Zdroj: HealthHarvard

Diskuze Vstoupit do diskuze
71 lidí právě čte
Zobrazit další články