Oblíbené potraviny zvyšující riziko rakoviny, které jíme každý den. Řekněte jim jednou provždy stop

Možná jste neměli ani ponětí, že jisté potraviny mohou po časté konzumaci způsobit rakovinu. Navíc jsou zcela běžné a o to větší byste si na ně měli dávat pozor.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Pokud se nějak zajímáte o své tělo a zdravý životní styl, tak určitě nechcete konzumovat jídla, která vám mohou jakýmkoliv způsobem uškodit. Problém dnešní doby ovšem je, že se hledí spíše na množství a levnou cenu a podle toho také některé potraviny vypadají. Je proto dobré vědět, čemu byste se raději měli vyhnout, jelikož rakovina není žádná sranda a je dobré takovým následkům na zdraví zabránit včas.

Zpracované maso pro delší trvanlivost

Je známo, že některá masa se zpracovávají, aby vydržela déle a měla lepší chuť. Podle světové organizace WHO je ovšem konzumace takového masa velmi škodlivá. Existují totiž důkazy, že způsobuje rakovinu, konkrétně tu, která postihuje žaludek. Vyhnout byste se měli baleným masům, jako jsou párky, šunka, klobásy, hovězí maso a konzervované maso.

iZdroj fotografie: Freepik

Červené maso také není žádnou výhrou

Sice je o něco lepší, než maso zpracované, to mu ovšem na škodlivosti pro lidské tělo neubírá. U konzumace tohoto masa je největší pravděpodobnost na vznik rakoviny tlustého střeva a konečníku. Jsou zde ale i případy, kdy došlo ve spojitosti s tímto masem k rakovině prostaty. Nemusíte jej ovšem vyřadit ze stravy úplně, stačí se omezit na 65 až 100 gramů vařeného červeného masa týdně.

Čím méně alkoholu, tím lépe pro vás

Takto zní rada snad od každého lékaře, když se jej zeptáte na konzumaci alkoholu. Díky němu může totiž dojít rakovině úst, prsou, jícnu, hrdla, střev, žaludku a snad nejznámější, kterou způsobuje, je rakovina jater. Záleží také na pravidelnosti a množství. Pokud každý den vypijete jednu skleničku vína, může to mít stejné dopady, jako když se jeden večer opijete na několik promile.

iZdroj fotografie: Freepik

Konzervované solené ryby na čínský styl

V jihovýchodní Asii a Číně je velmi častým způsobem konzervování ryb pomocí solení. Tato metoda ovšem vede ke vzniku karcinogenních látek, což znamená, že může u lidí způsobit rakovinu. Raději se je tedy vždy snažte nahrazovat čerstvými rybami a mořskými plody.

Sladké nápoje a nedietní sodovky

Velmi důležitým bodem při vyhýbání se rakovině je také udržovat si zdravou váhu. Právě obezita je příčinou mnoha zdravotním problémů a jedním z nich je i rakovina. Je tedy důležité stravovat se vyváženě a zrovna sladké nápoje tomuto vůbec nepomáhají, ba naopak obezitu způsobují.

iZdroj fotografie: Freepik

Rychlé občerstvení a průmyslově zpracované potraviny

Zvýšený obsah tuku v těle je příčinou mnoha druhů rakoviny. Je tedy dobré omezit rychlé občerstvení a další zpracované potraviny s vysokým obsahem tuku, škrobů nebo cukrů.

Zdroj: Aetnainternational

Diskuze Vstoupit do diskuze
112 lidí právě čte
Zobrazit další články