Jak konzumace rýže prodlužuje život o desítky let? Japonské tajemství dlouhověkosti prozrazeno

Japonsko má jednu z nejvyšších délek života na světě, nyní dokonce obsazuje druhou příčku. Odhalili jsme tajemství dlouhověkosti, které spočívá v rýži.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Dříve byla v Japonsku rýže vyhrazena hlavně pro šlechtu a prostí zemědělci jí nekonzumovali, ale platili s ní daně. Dnes si však japonskou kuchyni už bez této plodiny a výrobků z ní nedokážeme vůbec představit. Rýže je velice oblíbená pro svou chuť, kterou však doprovází i skvělé výživové hodnoty. Proto je běžnou součástí téměř všech domácností po celém světě. Věděli jste však, že je jednou z příčin, proč mají Japonci tak často až neuvěřitelnou délku života?

1. Pomůže vám zhubnout a zůstat fit

Rýže je považována za velice dietní jídlo. Je to díky tomu, že má opravdu nízký obsah tuku a sodíku a zároveň je v ní hojně obsažena vláknina, která vás udrží dlouho syté. Jestliže máte problémy s nadváhou a nejde vám shodit ani kilo, pak určitě neváhejte vyzkoušet rýži hnědou. Ta je na tom výživově ještě o něco lépe než ta bílá, a tak je vhodnější pro hubnutí a udržení si štíhlé linie.

iZdroj fotografie: Depositphotos

2. Budete díky ní vypadat mladší

V Japonsku ženy tradičně už po staletí používaly rýžovou vodu pro mladiství vzhled a krásnou pokožku. Tento jednoduchý trik zastaví neúprosný čas. Vodu získáte tak, že v ní propláchnutou rýži na pár minut povaříte, samozřejmě bez osolení. Tekutinu pak můžete aplikovat tampónkem přímo na pleť. Ale i samotná konzumace rýže přispěje ke krásné pleti bez vrásek. Obsahuje totiž mnoho antioxidantů, které chrání pleťové buňky před stárnutím.

3. Udrží vaše srdce dlouho zdravé

Pravidelná konzumace rýže přináší výhody pro celý náš organismus. Mezi nimi je také udržení zdraví našeho srdce. Tato plodina má totiž protizánětlivé účinky a zabraňuje tvorbě plaků v cévách, čímž snižuje riziko srdečních příhod, jako jsou infarkty či mrtvice. Navíc má i vysoký obsah flavonoidů, které prokazatelně bojují proti srdečním chorobám.

iZdroj fotografie: Pixabay

4. Reguluje hladinu cukru v krvi

Jestliže trpíte vysokou hladinou cukru v krvi, pak konzumace rýže může výrazně pomoci. I v tomto případě je lepší vybrat rýži hnědou, má totiž oproti té bílé zhruba 3krát více vlákniny, a také vyšší obsah bílkovin. Pravidelná konzumace je klíč k úspěchu. Asi 200 gramů hnědé rýže denně by mělo dlouhodobě pomoci s regulací hladiny cukru v krvi.

5. Podporuje trávení, díky obsaženým živinám

Mezi další blahodárné vlastnosti rýže patří i podpora trávení. Je to díky obsažené vláknině, která snižuje riziko zácpy a udržuje váš trávící systém plně průchozí. Slouží také jako přírodní a přirozené diuretikum. Vaše tělo krásně pročistí a vyplaví z něj veškeré škodlivé látky a různé toxiny. To prospívá nejen střevům, ale také ledvinám.

iZdroj fotografie: Depositphotos

6. Zlepšuje zdravotní stav nervového systému

Pokud se rozhodnete pravidelně konzumovat vhodné množství rýže, vaše tělo vám poděkuje. A to nejen trávící systém, ale také nervový systém. Prospěje mu obsah potřebných vitaminů skupiny B, které jsou pro jeho funkci stěžejní a opravdu důležité. Různé druhy vitamínu B totiž pomáhají regulovat biologické procesy, které v nervovém systému probíhají.

7. Je palivem, které zásobuje vaše tělo energií

Sacharidy jsou nutné, jelikož jsou pro naše tělo palivem. Náš organismus si je totiž přemění na energii, kterou poté může využít. A rýže je skvělým zdrojem zdravých cukrů. Jestliže tedy cítíte únavu a neustálé vyčerpání, konzumace rýže to může napravit. Budete se díky ní cítit opět plní energie a připraveni být produktivní.

Jak často jíte rýži vy? A dáváte přednost bílé nebo té hnědé?

Zdroj: BrightSide

Diskuze Vstoupit do diskuze
54 lidí právě čte
Zobrazit další články