Tajné vedlejší účinky konzumace jahod. Málokdo o nich ví, prospívají krevnímu tlaku i zdraví očí. Jak z nich získat co nejvíce?

Jahody se mohou chlubit řadou zdravotních výhod. Konzumace jahod může pomoci zlepšení hodnoty krevního tlaku, dále jahody podporují například zdraví očí.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Tyto červené plody však mají také další výhody. Pět velkých jahod obsahuje téměř 100 % denní potřeby vitamínu C. Ten je nezbytný pro tvorbu kolagenu, který pomáhá udržovat pokožku měkkou a pružnou. Pochopitelně se však najdou také zápory. Konzumace jahod totiž může vést k podráždění žaludku.

Vitamín C pomáhá na všech frontách

Antioxidanty a vitamín C obsažený v jahodách pomáhá proti poškození a zánětu volnými radikály. Pokožka je díky těmto složkách zářivější a mladistvější. Jahody navíc mohou pomoci zklidnit vzplanutí akné. Jahody jsou také dobrým zdrojem draslíku. Ten vám může pomoci snížit krevní tlak, protože působí proti negativním účinkům sodíku. Jahody také obsahují typ flavonoidů, které snižují krevní tlak. Pokud tedy můžete sníst týdně hrnek jahod, můžete snížit riziko vysokého tlaku.

iZdroj fotografie: Pixabay

Již bylo řečeno, že jahody jsou nabité antioxidanty. Ty mohou zabránit volným radikálům způsobovat poškození buněk, které mohou vést k rakovině. Kyselina ellagová prokazatelně potlačuje růst rakovinotvorných buněk. Jahody mají také větší obsah fisetinu než jakékoli jiné ovoce nebo zelenina. Fisetin je flavonoid se silnými protizánětlivými a antikarcinogenními účinky, které dokáží zastavit rakovinu.

Podpoříte zdraví svých očí

Jahody mohou pomoci také vašemu zraku. Je to vlivem obsahu vitamínu C. Ten pomáhá chránit před očním onemocněním souvisejícím s věkem a udržuje cévy a tkáně kolem očí zdravé. Fytonutrienty a kyselina listová v jahodách pomáhají v boji proti šedému zákalu. Konzumace jahod je vhodná také při redukci hmotnosti. Se třemi gramy vlákniny a pouhými 50 kaloriemi v šálku jahod doplníte vlákninu, a ta pomůže stabilizovat hladinu cukru v krvi.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Ačkoli mají jahody hodně výhod a spoustu zdravých složek, jsou také velkým alergenem a ne každému udělají dobře. Pokud nejste zvyklí jíst vláknité potraviny a potom sníte velké množství jahod, může vás pálit žáha. Dále můžete trpět průjmem, refluxem nebo nadýmáním. Obdobné to může být s jakýmkoli druhem ovoce, pokud ho najednou zkonzumujete nadměrné množství.

Zdroj: Eatthis

Diskuze Vstoupit do diskuze
89 lidí právě čte
Zobrazit další články