Nadbytek viscerálního tuku zvyšuje riziko mrtvice a infarktu. Představu o jeho množství si lze udělat i bez pomoci lékaře

Jisté množství tuku je pro tělo nezbytné, pokud však objem viscerálního tuku přesáhne určitou hladinu, stává se velmi nebezpečným. Změřit si jej můžete i sami.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Tukové zásoby jsou pro tělo důležité, protože chrání vnitřní orgány před působením vnitřního prostředí. Jejich celková hmotnost by však neměla přesáhnout 10-15 % celkového množství tuku. Jak vysvětluje zdravotní sestra Danielle Hildreth, RN, větší množství viscerálního tuku, než je tato norma, představuje zdravotní riziko. Nejvýznamnějším rizikem spojeným s velkým množstvím viscerálního tuku jsou kardiovaskulární onemocnění, včetně mrtvice a infarktu.

Onemocnění spojovaná s velkým množstvím viscerálního tuku

Nadměrné množství viscerálního tuku může způsobit řadu onemocnění, jako jsou:

  • Křečové žíly: Dochází k nadměrnému tlaku na nohy.
  • Infarkt myokardu: Pokud je srdce pokryté tukem, začne selhávat, obecně je vyšší riziko všech kardiovaskulárních onemocnění.
  • Onemocnění onkologické povahy
  • Hormonální poruchy
  • Narušení metabolických procesů v těle

Jak se liší podkožní tuk od viscerálního

Tělo potřebuje podkožní tukovou tkáň. Doplňuje energetické zásoby těla, dodává vitalitu a zahřívá vás, když je zima. Pokud však jíte příliš mnoho nebo příliš často, vaše tělo začne hromadit tuk nikoli v podkoží, ale přímo v blízkosti vnitřních orgánů. Tato vnitřní vrstva tuku se nazývá viscerální tuk.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Dochází ke zvýšení obsahu tuku v žaludku, játrech, žlučníku, střevech, ledvinách a pohlavních orgánech. Nadbytek viscerálního tuku blokuje tok krve a lymfy do vnitřních orgánů. Zhoršuje se ventilace plic a kyslík v těle se dostává do nerovnováhy, což vede k potížím s dýcháním a spánkem.

Kde se viscerální tuk bere

Hromadění nadměrného viscerálního tuku je způsobeno genetickou predispozicí. Důležitou roli však hraje i váš způsob života. Mnoho lidí například ví, že muži (i když jsou štíhlí) mohou mít tzv. pivní břicho, pokud konzumují příliš mnoho piva. Pivo totiž negativně ovlivňuje testosteron, což je mužský hormon, který bojuje proti ukládání nadbytečného tuku.

Pivní břicho vs vypracované břicho iZdroj fotografie: Depositphotos

U žen se zase po menopauze, bez ohledu na stavbu těla a genetické predispozice, výrazně snižuje produkce estrogenu a pravděpodobnost vzniku viscerální tukové tkáně se výrazně zvyšuje. Nejvíce ohroženi jsou lidé s hormonální nerovnováhou, metabolickými poruchami a sedavým způsobem života.

Jak se dá množství viscerálního tuku změřit

Pro zjištění množství nebezpečného tuku je lepší navštívit kliniku a nechat se odborně vyšetřit. Předběžné měření můžete provést i doma, ačkoli rozhodně není tak přesné jako u lékaře. Dá vám ale jistou představu, zda by mohlo být množství viscerálního tuku zvýšené. Jistou výpovědní hodnotu má obvod pasu. 

Pokud je velikost vašeho pasu v rámci obecně uznávaných norem, nemusíte se obvykle nadbytečného vnitřního tuku obávat. Podle STOB klubu je vysoké riziko velkého množství viscerálního tuku u žen s obvodem pasu vyšším než 88 cm, u mužů je to 102 cm. Ideálně by ženy neměly mít v pase více než 80 cm a muži více než 94 cm.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Jak se viscerálního tuku zbavit

Nejprve je třeba přejít na zdravou stravu. Zvyšte příjem rostlinných potravin, tj. váš denní jídelníček by měl obsahovat 70 % ovoce a zeleniny. Snižte příjem živočišných tuků (máslo, tučné hovězí nebo vepřové maso) a podobných rostlinných tuků (palmový a kokosový olej). Zlepšete svůj jídelníček a vyřaďte potraviny s vysokým glykemickým indexem. Tyto potraviny výrazně zvyšují hladinu cukru v krvi, což zvyšuje syntézu inzulínu. A to je přímá cesta k vytvoření nadbytečného tuku v pase.

Snažte se minimalizovat konzumaci alkoholických nápojů. Nejde ani tak o alkohol, jako spíš o pochutiny, které k nim konzumujeme. Jezte potraviny bohaté na vlákninu, abyste si pročistili střeva. Zapomeňte na rychlé občerstvení. Ořechy, sušené ovoce, citrusové plody, syrová zelenina a ovoce jsou nepostradatelnou alternativou škodlivých fastfoodů. A hlavně se snažte najít si čas na pravidelné cvičení. Spalujte viscerální tuk intenzivním cvičením, jako je běhání, plavání, jízda na kole, fotbal nebo tenis.

Jak si hlídáte množství viscerálního tuku vy?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
107 lidí právě čte
Autor článku

Klára Sladká

Zobrazit další články