Na kvalitu a celkový vzhled pleti má vliv řada faktorů, a to jak vnitřních, tak i vnějších. K těm vnitřním patří zejména celkové rozpoložení a dlouhodobé působení stresu, k vnějším pak celkový životní styl včetně stravy a fyzické aktivity, zlozvyky jako je například kouření, přírodní životní podmínky a stav životního prostředí.
Možná by vás nenapadlo, že vedle různých kosmetických přípravků můžete stav své pleti výrazně vylepšit konzumací některých potravin. Zřejmě vás nepřekvapí, že se z větší části jedná o zástupce ovoce a zeleniny, kdy se jejich pravidelná konzumace projeví nejen na samotné pleti, ale také na celkovém stavu lidského organismu. Pomáhají také udržovat optimální hladinu hydratace, která je pro lidské zdraví naprosto zásadní.
Vyberte si tedy podle chuti, která „kosmetická“ potravina vám z naší nabídky nejvíce vyhovuje. Ideální je samozřejmě kombinovat více těchto potravin a také je střídat, protože každá z nich působí trochu jinak a takto získáte to nejlepší z více druhů.
Ovoce
Významným prvkem ochrany vaší pleti, který přispívá k minimalizaci tvorby vrásek a podpoře syntézy žádoucího kolagenu, který pokožku činí pružnou, je vitamín C. Chrání pokožku také přes škodlivým slunečním zářením a prodlužuje tak její mladistvý vzhled. Tento vitamín je obsažen v různých druzích ovoce, zejména v kiwi, pomerančích, jahodách a grapefruitu.
Pokud jde například o banán, jedná se nejen o přírodní a zdravý zdroj rychlé energie, ale vzhledem k přítomnosti vitamínů skupiny A, B i E působí také proti předčasné tvorbě vrásek.
Lesní plodiny, zejména maliny, borůvky a jahody, obsahují řadu antioxidantů a pokud je konzumujete podle možnosti pravidelně, brzy zaznamenáte, že případné skvrny na pokožce jsou světlejší a časem mizí.
Zdravé tuky
Ačkoliv jste příznivci zdravého životního stylu, neměli byste se vyhýbat všem tukům. Tuky jsou pro tělo důležité a platí to také z hlediska kvality pleti. Při konzumaci vhodných potravin tak zabráníte zejména zarudnutí pokožky a tvorbě akné a zánětů. Do skupiny těchto doporučených potravin patří ryby, například tuňák nebo losos, a také ořechy, zejména vlašské ořechy a mandle.
Tmavá zelená listová zelenina
K těmto druhům patří zejména
- hlávkový salát
- špenát
- brokolice
- rukola
- petržel, a
- koriandr.
Tyto druhy zeleniny obsahují vysoké množství vitamínů, antioxidantů a dalších důležitých a prospěšných látek a jejich konzumace přispívá k mladšímu a svěžejšímu vzhledu pleti. Ideální je udělat z nich součást vaší každodenní stravy.