Třísložkové smoothie pro zlepšení zraku, očistu a podporu celkového zdraví

Červená řepa a mrkev jsou jako stvořené k výrobě zeleninového smoothie, které je velmi zdravou a rychlou svačinkou. Přidáním pomeranče posílíte jejich vlastnosti a dodáte šmrnc chuti.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Výhodou zeleninových a ovocných smoothie oproti běžným šťávám je zachování více živin, uvádí dietoložka Katherine Marengo. To se týká především vlákniny, díky které se dostavuje pocit nasycení a tělo zpracovává přijaté sacharidy pomaleji, než při pití šťáv. Přesto by smoothie mělo sloužit hlavně ke zpestření stravy. Při rozmixování sní člověk snáze větší množství potravin, než kdyby je jedl celistvé, proto přijme mnohem více sacharidů a kalorií. To může vést při časté konzumaci k obezitě a přidruženým chorobám.

Účinky červené řepy

Červená řepa se vyznačuje vysokým obsahem vlákniny a antioxidantů. Je zdrojem karotenoidů, folátů, vitamínu C, manganu, železa a mnoha dalších potřebných látek.

Řepa je spojována s mnoha zdravotními přínosy. Je známá především svými protizánětlivými účinky, posilováním imunitního systému a podporou činnosti trávicího traktu. Také reguluje krevní oběh, podporuje pružnost cév, průtok krve mozkem a celkově příznivě ovlivňuje krevní tlak a činnost srdce a cév. Dokonce zlepšuje využití kyslíku v těle, a tím zlepšuje fyzickou výkonnost.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Kromě vysoké koncentrace zdraví prospěšných látek obsahuje červená řepa také hodně oxalátů, které jsou problematické u jedinců náchylných k tvorbě ledvinových kamenů. V takovém případě jí nekonzumujte příliš často. Také se nelekejte, když po konzumaci červené řepy zpozorujete růžovou až červenou moč nebo stolici. Je to pouhé zabarvení vlivem obsahu betalainů, bez zdraví škodlivých účinků.

Účinky mrkve

Mrkev je známá pro svůj vysoký obsah karotenoidů, ale je také dobrým zdrojem vitamínů skupiny B, draslíku, manganu nebo biotinu. Mrkvi je přisuzována podpora imunitního systému a udržování zdravého zraku. Má ale i další zdravotní přínosy, například snižování hladiny cholesterolu v krvi, protizánětlivé účinky a dokonce může snižovat riziko vzniku nádorových onemocnění prostaty, prsu, tlustého střeva a žaludku.

Při výběru mrkve dejte pozor na trpké a hořké kusy, které raději vyhazujte. Nejen, že nejsou chutné, ale obsahují velké množství kumarínů, které mohou způsobovat zdravotní potíže v podobě bolesti hlavy, spavosti, halucinací a ve velkém množství mohou mít až karcinogenní účinky.

Účinky pomeranče

Pomeranč perfektně doplňuje dvojici červené řepy a mrkve. Stejně jako ony je také výborným zdrojem vlákniny, dále vitamínu C, folátů, karotenoidů a v menším množství dalších mikroživin. Složky obsažené v pomeranči podporují imunitní systém, posilují prospěšné střevní bakterie a snižují riziko vzniku veškerých onemocnění. Tím vším pomeranč významně posiluje vlastnosti a zdravotní přínosy řepy a mrkve a také dodá výslednému smoothie výraznější a lahodnější chuť.

iZdroj fotografie: Freepik

Smoothie z červené řepy, mrkve a pomeranče

Příprava smoothie je velmi jednoduchá a rychlá. Potřebujete 4 pomeranče, 1 červenou řepu a 2 mrkve. Při výběru dbejte na kvalitu. Červená řepa, mrkev i pomeranč jsou druhy, které je ideální volit pro dosažení maximálních zdravotních přínosů v bio kvalitě. Všechny ingredience důkladně omyjte a oloupejte. Poté vložte do výkonného mixéru nebo smoothie makeru, přidejte trochu vody a rozmixujte.

Nezapomeňte, že žádná potravina sama o sobě není zázračná. Důležitá je celková strava a životní styl, které výběr těchto superzdravých potravin pouze doplňuje.

Zdroj: Healthline, Healthline, Healthline

Jaké kombinace zeleniny a ovoce ve smoothie vám chutnají?

Diskuze Vstoupit do diskuze
70 lidí právě čte
Autor článku

Aneta Plchová

Zobrazit další články