13 potravin, které podporují cirkulaci krve a snižují krevní tlak + jak vůbec poznat, že je něco v nepořádku

Některé potraviny mají schopnost rozšiřovat cévy, zvýšit jimi průtok krve, a tak snižovat krevní tlak. Zařaďte je do svého jídelníčku pro předcházení srdečně-cévním onemocněním.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Zhoršená cirkulace krve může být způsobena nějakým onemocněním. Nejčastěji je to cukrovka nebo Raynaudova choroba, při které se výrazně zužují cévy v prstech. Dietoložka Jillian Kubala vysvětluje, že další častou příčinou špatného prokrvování bývá kouření, obezita či sedavý způsob života. Kromě pohybu a léčby stanovené lékařem může pomoci rozproudit krev několik konkrétních potravin.

Špatná cirkulace krve

První příznaky špatného oběhu krve se objeví v periferních částech těla, tedy v končetinách nebo nosu. Nemocný pak pociťuje chlad na těchto částech těla, brnění prstů a jejich necitlivost, později svalové křeče či bolest. Při těchto zdravotních potížích vyhledejte lékaře, který vás vyšetří a zahájí léčbu.

iZdroj fotografie: iStock

Zlepšovat cirkulaci krve můžete, i když vás netrápí žádné potíže. Budou se vám lépe prokrvovat všechny orgány, zlepšíte svou výkonnost a podpoříte celkové zdraví a regeneraci těla. Velký vliv na oběh krve tělem má pohyb, ale i konzumace některých potravin. Jedná se především o potraviny, které obecně tělo zahřívají a působí protizánětlivě.

Kajenský pepř

Štiplavou chuť kajenského pepře způsobuje látka kapsaicin, která podporuje prokrvení tkání, stimuluje uvolňování látek rozšiřujících cévy, a tak zlepšuje průtok krve cévami. Masti s kajenským pepřem jsou využívány v léčbě bolestivých míst právě z důvodu schopnosti zlepšovat prokrvení.

Indický šafrán (kurkuma)

Toto asijské žluté koření přináší mnoho zdravotních benefitů. Jedním z nich je rozšiřování cév, zpevňování jejich výstelky a celkové zlepšování krevního oběhu. To vše ovlivňuje obsažený kurkumin, který také může snižovat hladinu cholesterolu v krvi, a tak snižovat riziko vzniku srdečně-cévních onemocnění.

Tučné ryby

Tučné ryby, jako jsou například losos nebo makrela, jsou výborným zdrojem potřebných omega-3 mastných kyselin. Ty jsou známé pro své prospěšné účinky na celkové zdraví, ale především na udržování zdravého srdce. Kromě schopnosti rozšiřovat cévy, a tak snižovat krevní tlak, minimalizují riziko vzniku krevních sraženin.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Další potraviny zlepšující cirkulaci krve

Dalšími potravinami, které mohou rozšiřovat cévy a zvyšovat prokrvení tkání, jsou cibule, česnek, cejlonská skořice nebo zázvor. Také veškeré potraviny s vysokým obsahem antioxidantů mohou pomoci zvýšit cirkulaci krve, zlepšovat zásobování tkání kyslíkem, navíc mají protizánětlivé vlastnosti, jež jsou příznivé nejen pro srdečně-cévní systém. Jde například o zelenou listovou zeleninu, bobulovité ovoce, rajčata, citrusové plody, vlašské ořechy nebo granátové jablko.

Životní styl

Zařazení výše uvedených potravin do jídelníčku výrazně zlepšuje krevní oběh, ale pro celkové snížení rizika vzniku srdečně-cévních onemocnění je samozřejmostí zdravý životní styl zahrnující:

  • vyváženou stravu – konzumace celistvých nezpracovaných potravin
  • dostatek tekutin – dostatečná hydratace je zásadní pro krevní oběh, omezte však příjem alkoholu
  • pohyb – jakákoliv fyzická aktivita pomáhá rozšiřovat cévy a stimulovat jimi průtok krve
  • odpočinek – pro zdravý životní styl není potřebný pouze pohyb, ale rovnováha mezi aktivitou a odpočinkem
  • přiměřená hmotnost – nadváha či obezita zhoršují průtok krve cévami a zvyšují riziko hromadění tuku a jiných látek do stěn tepen, které jsou příčinou některých srdečně-cévních onemocnění
  • nekouřit – kouření je rizikovým faktorem pro vznik mnoha onemocnění, prokazatelně zhoršuje celkové zdraví a zužuje cévy
  • práci se stresem – naučte se stresu nevyhýbat, ale pracovat s ním, věnujte se aktivitám nebo meditacím, které vám pomohou stres odbourat

Jaké potraviny podporující cirkulaci krve konzumujete?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
60 lidí právě čte
Autor článku

Aneta Plchová

Zobrazit další články