Cibule je velmi dostupnou a levnou superpotravinou. Kromě toho, že vás vyléčí z každého nachlazení, vám pomůže i v boji proti vážnějším nemocem.
Jedním ze zaručených způsobů, jak uvařit dobré jídlo, je vařit ho s láskou. Další složkou, bez které se žádný kuchař neobejde, je cibule. Kromě toho, že dodává jídlům úžasnou chuť, je také vynikající pro posílení zdraví. Jak správně podotýká asistentka lékaře Reema Patel, MPA, léčivé vlastnosti cibule jsou známy již od starověku, kdy se používala k léčbě potíží, jako jsou bolesti hlavy, srdeční choroby a vředy v ústech. Toto je 7 úžasných zdravotních přínosů cibule.
1. Zlepšuje zdraví srdce
Cibule obsahuje mnoho protizánětlivých a antioxidačních složek, které jsou nezbytné pro posílení zdraví srdce. Má hodně flavonoidního antioxidantu zvaného kvercetin, který je zároveň velmi silnou protizánětlivou složkou. Dále snižuje vysoký krevní tlak a zabraňuje tvorbě krevních sraženin. Cibule navíc:
- snižuje triglyceridy
- zmírňuje zánět cév
- zvyšuje hladinu HDL cholesterolu
- výborně ředí krev
2. Pomáhá v boji s rakovinou
Jisté složky v cibuli, jako je síra a kvercetin, brání růstu rakovinných buněk. Tím, že napomáhají eliminovat abnormální buňky, jako jsou například právě ty rakovinné, způsobují to, že tyto abnormální buňky se nejsou schopny množit a metastázovat.
3. Zlepšuje zdraví zažívacího traktu
Věděli jste, že cibule je také plná prebiotik? Prebiotika jsou základním prvkem pro posílení vašeho trávicího systému. Cibule navíc pomáhá rozkládat prospěšné bakterie ve střevech, a tak tvořit mastné kyseliny, které celkově trávicímu systému prospívají. A to stále není vše, zde jsou její další výhody:
- zlepšuje trávení
- posiluje imunitu
- zmírňuje střevní záněty
4. Bojuje proti volným radikálům
Cibule je přímo napěchovaná antioxidanty. Obsahuje více než 25 druhů flavonoidů, které jsou mimořádně užitečné pro vaše zdraví. Antioxidanty bojují proti volným radikálům, jež způsobují stárnutí a poškození buněk. Pravidelná konzumace cibule tak chrání vaši pleť před předčasnými vráskami. Kromě toho mohou antioxidanty, jako je antokyanin, zabránit vzniku závažných srdečních onemocnění a cukrovky.
5. Zvyšuje hustotu kostí
Hustota kostí má s přibývajícím věkem zásadní význam. Postupem věku mohou kosti řídnout a jejich následná křehkost pak snadno způsobí zranění, například časté zlomeniny. Proto je potřeba užívat s přibývajícím věkem více vitamínu C a vápníku. Díky prebiotikům v cibuli můžete vstřebávání minerálů urychlit. To zase může pomoci předejít osteoporóze a úbytku kostní hmoty, a tak udržet kosti dlouho zdravé a silné.
6. Udržuje zdravou hladinu cukru v krvi
Cibule pomáhá kontrolovat hladinu cukru v krvi, a to opět díky sloučeninám síry a kvercetinu, které mají velmi silné antidiabetické vlastnosti. Tyto sloučeniny pomáhají při kontrole hladiny cukru v krvi tím, že příznivě působí na kosterní svaly, slinivku břišní, tukové tkáně a tenké střevo. Celkově tak pomohou snížit hladinu cukru v krvi celého těla.
Studie z roku 2010 prokázala, že cibule dokáže výrazně snížit krevní tlak, a to za poměrně krátkou dobu. Účastníky této studie byli lidé s cukrovkou 2. typu, kteří v rámci výzkumu jedli syrovou červenou cibuli. Během čtyř hodin se jim snížila hladina cukru v krvi o 40 mg/dl.
7. Posiluje imunitní systém
Jedním ze způsobů, jak posílit imunitní systém, je zabránit působení volných radikálů, tedy plynů, chemikálií, prachu, znečištění, UV záření a podobně. Jak jsme již výše zmínili, cibule má schopnost bojovat proti těmto volným radikálům prostřednictvím polyfenolových složek přítomných v této zelenině. Ve výsledku tak může posílit vaše celkové imunitní zdraví.