Jak snížit riziko rakoviny střev a konečníku na úplné minimum: Svůj podíl nesou i nevhodné potraviny

Existují potraviny, které prokazatelně poškozují zdraví a zvyšují riziko vzniku kolorektálního karcinomu. Omezte jejich konzumaci a začněte se stravovat zdravěji.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Rakovina tlustého střeva a konečníku, odborně kolorektální karcinom, je jedním z nejčastějších nádorových onemocnění, vysvětluje lékařka Alana Biggers, M.D. Existuje mnoho rizikových faktorů, které zvyšují pravděpodobnost jejího vzniku. Kromě dědičnosti je nejdůležitější jeden ovlivnitelný faktor, a to životní styl v čele se stravováním. Zdravý životní styl tak patří k základním principům prevence nádorových onemocnění. Myslete však na to, že rakovina vzniká z mnoha důvodů a může se u člověka rozvinout i přes všechny snahy o zdravý způsob života.

Kolorektální karcinom

Rakovina tlustého střeva a konečníku vzniká většinou působením více rizikových faktorů. Mnohé z nich nelze ovlivnit, a to především dědičnost, předchozí onemocnění střev nebo věk nad 50 let. Oproti tomu existují i faktory, které můžeme svým chováním změnit.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Nejdůležitější ovlivnitelnou prevencí je zdravý životní styl, který spočívá ve zdravém stravování, udržování fyzické aktivity a přiměřené tělesné hmotnosti, nekuřáctví, omezení alkoholu a práce se stresem. Přečtěte si, které potraviny nejvíce přispívají ke vzniku nádorového onemocnění střev a konečníku.

Rizikové potraviny

Riziko vzniku kolorektálního karcinomu mohou významně zvyšovat veškeré ultra-zpracované potraviny kvůli obsahu koktejlu mnoha přidaných látek. Tyto potraviny jsou vyrobeny pomocí průmyslových procesů, kdy jsou základní potraviny zcela upraveny, rozloženy a následně použity k vytvoření nových produktů. Ultra-zpracované jsou veškeré sériově vyráběné balené potraviny, trvanlivé a instantní potraviny, předpřipravená jídla, pokrmy z rychlého občerstvení apod. Konzumace takových potravin je přitom ve vyspělých zemích naprosto běžná.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Ultra-zpracované potraviny

Nejčastěji konzumovanými vysoce průmyslově zpracovanými potravinami jsou konkrétně trvanlivý chléb, balená hotová jídla, snídaňové cereálie, uzeniny a další masné výrobky. Také sem patří sladkosti, sériově vyráběné sladké i slané pečivo, brambůrky a jiné pochutiny a slazené nápoje.

Domácí strava

Pokud chcete snížit pravděpodobnost rozvoje kolorektálního karcinomu, měli byste konzumovat co nejvíce stravu založenou na přirozených, neupravených potravinách a upřednostňovat doma vařená jídla před polotovary. Při jejich konzumaci se výrazně zvyšuje u žen i mužů riziko rakoviny střev oproti stravě založené převážně na základních potravinách. Ultra zpracované potraviny obsahují přísady, které běžně do doma připravených pokrmů nepřidáváme, jako jsou barviva, konzervační látky a další aditiva.

Jakým způsobem předcházíte vzniku kolorektálního karcinomu?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
53 lidí právě čte
Autor článku

Aneta Plchová

Zobrazit další články