Cibule nabízí řadu užitečných zdravotních přínosů, ze kterých může těžit naprosto každý. Do jídelníčku ji navíc lze zařadit velmi snadno.
Cibule je velmi výživná potravina, která díky bohatému obsahu zdravých látek a sloučenin disponuje řadou užitečných přínosů, včetně zlepšení zdraví srdce, lepší kontroly hladiny cukru v krvi a zvýšení hustoty kostí. Léčivé vlastnosti této zeleniny jsou navíc podle dietetičky Jillian Kubala známy již od starověku, kdy se používala k léčbě mnoha onemocnění, jako jsou například bolesti hlavy, srdeční choroby a vředy v ústech. Není proto žádným překvapením, že si v dnešní době získává čím dál větší obliby.
1) Je plná užitečných živin
Cibule obsahuje bohaté množství užitečných živin, včetně vitamínů a minerálů, a to za cenu velmi malá kalorií (zhruba 44 kalorií). Má však obzvláště vysoký obsah vitamínu C, což je velmi důležitá látka, která se podílí na regulaci imunitního systému, tvorbě kolagenu, obnově tkání a vstřebávání železa. Stejně tak působí jako antioxidant, který chrání tělesné buňky před poškozením způsobeným nestabilními molekulami zvanými volné radikály. Je také dobré zmínit, že je skvělým zdrojem draslíku, dalšího důležitého minerálu.
2) Prospívá zdraví srdce
Cibule obsahuje antioxidanty a sloučeniny, které bojují proti zánětům a snižují hladinu triglyceridů a cholesterolu v krvi. Díky těmto vlastnostem může být také vhodným pomocníkem v prevenci srdečních onemocnění, jako jsou například infarkt myokardu nebo mozková mrtvice. Kromě toho její pravidelná konzumace také pomáhá snižovat vysoký krevní tlak a chránit před vznikem krevních sraženin.
3) Je nabitá antioxidanty
Antioxidanty jsou sloučeniny, které brání oxidaci buněk, procesu, který vede k jejich poškození a přispívá k nemocem, jako je rakovina, cukrovka 2. typu a některé srdeční choroby. A právě cibule nabízí bohaté množství těchto nezbytných látek – podle některých statistik dokonce až 17 různých druhů. Stačí přidat tuto blahodárnou zeleninu do svého každodenního jídelníčku a budete moci těžit ze všech jejích zdravotních přínosů.
4) Protirakovinné sloučeniny
Konzumace cibule je také spojována s nižším rizikem vzniku některých typů rakoviny, včetně rakoviny žaludku a tlustého střeva – a to až o neuvěřitelných 22 %. Tyto vlastnosti jsou často připisovány sirným sloučeninám a flavonoidním antioxidantům, které cibule obsahuje. Kromě toho obsahuje také fisetin a kvercetin, což jsou další flavonoidní antioxidanty, které mohou brzdit růst jak zhoubných, tak i nezhoubných nádorů.
5) Pomáhá kontrolovat hladinu cukru v krvi
Pravidelná konzumace cibule pomáhá kontrolovat hladinu cukru v krvi, což by mohlo být užitečné zejména pro osoby trpící cukrovkou nebo prediabetem. Kromě toho může mít příznivý vliv na zdraví cév a jejich pružnost, díky čemuž snižuje riziko vzniku některých problémů, jako je například krevní sraženina. Některé sloučeniny obsažené v této zelenině, jako je například kvercetin a sloučeniny síry, mají pak také antidiabetické účinky. Díky tomu její konzumace pomáhá chránit buňky tenkého střeva, slinivky břišní, kosterního svalstva, tukové tkáně a jater.