Nejen koření, ale i pomocník: Kmín podpoří trávení a pomůže s hubnutím

Kmín je velmi účinné přírodní léčivo, které nabízí řadu užitečných zdravotních přínosů. Jeho přidání do jídelníčku vám dokonce pomůže zhubnout.

i Zdroj fotografie: Freepik
                   

Kmín je jedinečné koření, které si získalo oblibu zejména v oblasti Středomoří a jihozápadní Asie – dnes se však používá v téměř každé kuchyni po celém světě, a to nejen pro svou jedinečnou chuť, ale také zajímavé zdravotní přínosy. Pokud jej přidáte do svého jídelníčku, můžete se podle lékaře Matthew Thrope ochránit před mnoha nemocemi a dokonce také snadněji zhubnout. Jedná se navíc o velmi levnou ingredienci, kterou lze přidat téměř do každého jídla, a to aniž byste se museli obávat jakýchkoliv kontradikcí.  

1) Podporuje trávení

Kmín se běžně používá v tradiční medicíně ke zmírnění zažívacích potíží, jako je například nadýmání, plynatost, bolesti žaludku, syndrom dráždivého tračníku. Důvodem je především skutečnost, že jeho konzumace podporuje trávení – a to hned z několika důvodů. Může například zvyšovat aktivitu trávicích enzymů, díky čemuž urychluje tento nedílný proces, a stejně tak zvyšuje uvolňování žluči z jater. Jedná se o důležitou tekutinu, která pomáhá tělu trávit tuky a některé živiny ve střevech. 

2) Bohatý zdroj železa

Semena kmínu jsou velmi bohatým zdrojem železa – již jedna čajová lžička mletého kmínu obsahuje zhruba 1,4 miligramu tohoto nedílného minerálu, což je zhruba 20 % doporučené denní dávky pro dospělé. Jeho dostatečný příjem je důležitý zejména pro děti, neboť podporuje růst, a pro mladé ženy, které ztrácí krev během menstruace. Je také důležité zmínit, že nedostatek železa může vést k mnoha závažným nemocem, jako je anémie, která se může negativně podepsat na celkovém zdraví jedince. 

3) Pomůže vám při cukrovce

Některé složky obsažené v kmínu pomáhají při léčbě cukrovky, a to zejména tím, že snižují její příznaky a působí proti jejím dlouhodobým účinkům. Jeho pravidelná konzumace totiž velmi účinně chrání před působením konečných produktů pokročilé glykace, které poškozují buňky v těle – tyto produkty vznikají, když se cukry začnou vázat na bílkoviny a naruší tak jejich normální funkci. Stejně tak je pravděpodobné, že stojí za poškozením očí ledvin, nervů a malých cév. I přesto však vědci vyžadují další studie, které by tuto skutečnost dokázaly potvrdit.

iZdroj fotografie: Freepik

4) Podporuje hubnutí 

Kmín nejenže skvěle chutná a ochrání vás před mnoha nemocemi, ale také vám dokáže pomoci snadněji zhubnout. Abyste však dokázali vytěžit z jeho přínosů co nejvíce, měli byste jej jíst každý den – v takovém případě totiž skvěle podpoří váš trávicí systém, krevní oběh a dodá vám železo, což jsou faktory zdravého životního stylu, které mohou usnadňovat spalování přebytečných kalorií. I v tomto případě je však nutné poznamenat, že vědci vyžadují provést další studie, které by tuto skutečnost dokázaly potvrdit. 

Jak kmín konzumovat 

Kmín můžete konzumovat mnoha způsoby. Mezi ty nejjednodušší z nich patří především jeho přidání do pokrmů – skvěle se hodí například k bramborám, masu nebo některé grilované zelenině. Lze jej však přidat také například do jogurtu nebo si z něj připravit osvěžující nápoj. V takovém případě jej stačí smíchat s vodou a medem a konzumovat pravidelně každé ráno. Pokud nemáte rádi jeho chuť, můžete jej dokonce užívat ve formě doplňků stravy, ovšem o tom byste se měli nejprve poradit se svým praktickým lékařem. 

Jak často jíte kmín vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
69 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články