Boršč není jen obyčejná polévka, pomůže i během hubnutí

Dieta s borščem sice nepatří, co se týče přípravy, k nejsnadnějším dietám, ale určitě se ta námaha vyplatí. Rozhodně vás nečeká žádné utrpení. Kromě jedení boršče.

i Zdroj fotografie: Freepik
                   

Hubnutí se zdá jako zapeklitý úkol, hlavně při záplavě diet, které můžete všude kolem sebe vidět. Některé se tváří zdravě, jiné rozumně a jiné už na první pohled vypadají spíš nebezpečně než přínosně. Podle jedné teorie by hlavním účelem diety nemělo být hubnutí, ale vyplavování toxinů z těla pomocí vlákniny. Přesně to nakonec podpoří ono vytoužené hubnutí. Jako stvořený je pro hubnutí boršč.

Jak připravit polévku

Nejprve si připravte boršč podle receptu, který vaše tělo detoxikuje a rozhýbe metabolismus.

Co budete potřebovat?

  • 2-3 polévkové lžíce rostlinného oleje
  • 1 cibuli
  • 1 menší celer
  • 1 mrkev
  • 1 papriku
  • 1 menší zelí nebo půl větší hlávky
  • 1 cuketu
  • 1 menší červenou řepu
  • půl šálku klíčků
  • 2-3 polévkové lžíce rajčatového protlaku
  • vodu
  • podle chuti sůl, pepř a zelenou petrželku

Postup přípravy:

  1. Nejprve si všechnu zeleninu omyjte a očistěte. Cibuli, celer, mrkev a červenou řepu nakrájejte na tenčí plátky, případně nastrouhejte.
  2. Dejte zeleninu osmažit na olej.
  3. Jakmile se lehce opeče, přidejte rajčatový protlak.
  4. Zelí, papriku a cuketu nakrájejte a přidejte k zelenině.
  5. Vše zalijte vodou.
  6. Přidejte sůl, pepř, případně petrželku podle vlastní chuti.
  7. Až bude všechno uvařené, pomixujte ji mixérem na krém.
  8. Ochutnejte, případně dochuťte a podávejte s trochou smetany.
Boršč naservírovaný na modrém talíři iZdroj fotografie: Pixabay

Týden hubnutí s borščem

  • První den jezte zdravý boršč. Povoleno je dále pouze ovoce, k pití jen voda, káva a čaj bez cukru a mléka.
  • Druhý den jezte kromě boršče navíc i ostatní zeleninu, kromě fazolí. K večeři si můžete dát pečené brambory. Boršče jezte do sytosti.
  • Třetí den smíte jíst kromě boršče veškerou zeleninu a ovoce, vynechejte ale brambory a banány.
  • Čtvrtý den se bude odehrávat ve znamení mléka, které si můžete dopřát po celý den, klidně i jako součást kávy nebo čaje. Boršč k jídlu je samozřejmostí, plus velké množství ovoce a zeleniny.
  • Pátý den si dejte půst. Najezte se do sytosti jen jednou během dne – samozřejmě boršče. Dát si k němu můžete vařené libové hovězí nebo kuřecí maso. Máte-li hlad, strčte si do úst rajče.
  • Šestý den se po dni půstu můžete s chutí vrhnout na hovězí a kuřecí maso. Musí být vařené nebo dušené. Jídelníček si ozvláštněte listovou zeleninou.
  • Sedmý den si skutečně dáte do nosu. Dejte si talíř vařené rýže a čerstvou ovocnou šťávu. Smíte i mléko. A alespoň jednou za den si ještě dejte boršč, i když už ho asi nemůžete ani vidět. Zavřete oči a přemozte se, pro hubnutí se musí trpět.

Až vás omrzí boršč, vyzkoušejte okurkovou vodu. Na hubnutí je to skvělý prostředek.

Jaká dieta je podle vás na hubnutí nejlepší?

Zdroj: Zdrave.to
Diskuze Vstoupit do diskuze
55 lidí právě čte
Autor článku

Dita Polívková

Zobrazit další články