Zoufalému muži byl před deseti lety diagnostikován nádor ve střevech a nyní je díky přírodní léčbě zcela zdravý. Stejnou léčbu podstoupily již stovky dalších lidí.
Starší muž, který trpěl pokročilou fází kolorektálního karcinomu, se rozhodl zúčastnit experimentu, který jako součást mnoholetého výzkumu prováděli dánští vědci. Výsledky předčily jeho očekávání. Z rakoviny se zcela vyléčil. Nejlepší na tom je, že léčivem, které vědci použili, nebyl žádný drastický chemický koktejl, ale prachobyčejná mrkev.
Rozsáhlý dánský výzkum vlivu mrkve na nádorová onemocnění
Dánští vědci provedli výzkum, který navazoval na několik předchozích studií ve zkumavkách či myších. Vědci vycházeli z toho, že mrkev skutečně má jistou ochrannou roli proti vzniku různých typů rakoviny. Její účinnost vysvětlují tím, že mrkev je hlavním zdrojem bioaktivních polyacetylenových oxylipinů falkarinolu (FaOH) a falkarindiolu (FaDOH), které již v mnoha dřívějších studiích in vitro prokázaly antiproliferativní a protizánětlivou aktivitu.
Kromě toho purifikované FaOH a FaDOH v nedávných studiích na potkanech s kolorektálním karcinomem prokázaly antineoplastický účinek. Výzkumníci dospěli k závěru, že příjem syrové mrkve v množství alespoň 2-4 ks týdně (tedy v průměru více než 32 g/den) byl spojen se 17 % snížením rizika kolorektálního karcinomu. Kromě tohoto typu rakoviny se podařilo mrkev spojit také s nižším výskytem:
- rakoviny prsu
- rakoviny plic
- rakoviny močového měchýře
Léčba rakoviny mrkvovým džusem
Co se týče léčby jako takové, několik lidí popsalo své dobré zkušenosti s účinky mrkvového džusu, který pro tento účel vědci vybrali. Mezi nimi je již zmiňovaný dánský senior či maminka dvou dětí Ann Cameron, která o zázračném vyléčení dokonce napsala knihu. Mrkvový džus nebyl vybrán náhodou. Tato forma je totiž mnohem úspornější. Pokud zkonzumujete 100 ml mrkvové šťávy, odpovídá to snědení 250 gramů mrkve, což je mnohonásobně více než v případě mrkve, kterou jedli lidé při výše zmiňované studii ohledně prevence karcinomu.
Lidé, kteří již nemocní jsou, potřebovali mnohem vyšší dávky a takové množství mrkve by dlouhodobě nebyli schopni konzumovat. Navíc mrkev, ze které se šťáva pro tento účel vyráběla, byla pro tento pokus speciálně vybrána, protože obsahovala více falkarinolu a falkarindiolu než normální mrkev.
Mrkev bohužel nevyléčí každého
Lidé pili mrkvovou šťávu po dobu 6 měsíců a v mnoha případech se rakovina skutečně zastavila či se nádory začaly zmenšovat. Někteří lidé proto pokračovali v pití mrkvové šťávy a nádory opravdu zmizely. Bohužel tento postup však nefungoval u všech účastníků studie, na výsledek tedy mají očividně vliv i další faktory. Vědci tedy zatím nemohou mrkev prohlásit vyloženě za lék proti rakovině, ale alespoň již s jistotou vědí, kterým směrem se v dalším výzkumu vydat.