Čistí ledviny, normalizuje krevní tlak: Má ji doma většina lidí, málokdo však zná její účinky

Tato obilovina je poslední dobou spíše na okraji zájmu. Ale stojí za to si ji připravit, pomůže upravit hodnotu krevního tlaku a pročistí ledviny.

i Zdroj fotografie: Freepik
                   

Proso není v současnosti příliš populární potravina. Ale je to škoda, jedná se totiž o jednu z nejstarších obilovin, kterou lidé používali. Je o něm zmínka již v Bibli. Roste dobře i na málo obdělávaných a také suchých půdách. Jedná se o velice výživnou potravinu, která neobsahuje lepek a je velice snadno stravitelná. Na proso nejsou známé žádné alergické reakce a pyšní se také nízkým glykemickým indexem. Je vhodné proso využít pro čištění ledvin i pro normalizaci krevního tlaku.

Představuje se proso

Proso je jedním z druhů obilovin, jenž má velice dlouhou historii, ačkoliv je v poslední době jeho konzumace spíše na ústupu. Vyloupané obilky, což jsou malé, žluté, někdy trochu zploštělé kuličky, se nazývají jáhly a ty se konzumují. Je pro ně typická nasládlá chuť a žlutobílá barva. Ale připravit si jáhly lze jak nasladko, tak i naslano, jelikož snadno přebírají chutě ostatních ingrediencí. Pozor na černé kuličky, ty jsou totiž hořké. Vzhledem se podobají kuskusu, oříškovým aromatem zase lidem připomínají quinou.

Neobsahuje lepek, ale chlubí se obsahem vitamínů i minerálů

Proso patří mezi jednu z mála obilovin, jež neobsahuje lepek. To je jistě velice užitečný fakt, jelikož mnoho lidí trpí alergií na lepek. A také je při spoustě diet doporučováno lepek ze stravy vynechat. Je to především kvůli tomu, že lepek ovlivňuje i přibírání na váze. Naopak se proso či jáhly mohou pochlubit obsahem vitamínů a minerálů. Jako příklad lze uvést vápník, draslík, jód, hořčík, vitamíny A, E i B a také železo. Jáhly jsou bohaté také na vlákninu.

iZdroj fotografie: Pixabay

Pozitivní účinky jáhel

Jáhly se chlubí obsahem důležitých aminokyselin, které pomáhají budovat a regenerovat svaly a kožní buňky. Kromě aminokyselin obsahují jáhly také sacharidy, které napomáhají při hubnutí. Díky tomu, že je tělo tráví pomalu a dodávají mu pocit sytosti. Jsou vhodné i pro lidi trpící diabetem, jelikož jejich glykemický index je v porovnání s ostatními obilovinami nízký. Jáhly obsahují také přírodní tuky, které hrají roli ve vstřebávání vitamínů.

S faktem, že je dobré jáhly zařadit do jídelníčku, souhlasí i kardiologové. Kromě toho, že jsou vhodné pro diabetiky, jsou ideální i jako zdroj draslíku. Ten je velice důležitý v boji proti srdečním chorobám, posiluje krevní cévy a pomáhá normalizovat krevní tlak. Doporučovány jsou také k pročištění ledvin. Pomohou i při výskytu písku či kamenů v ledvinách. Mají příznivý vliv na močové infekce, jelikož podporují vylučování moči.

Jaký recept s jáhlami máte nejraději?

Zdroj: Zdravě
Diskuze Vstoupit do diskuze
148 lidí právě čte
Zobrazit další články