Jedna lžička tohoto přípravku na lačno slibuje při pravidelném užívání nižší krevní tlak, menší riziko infarktu, silnější srdce a pevnější imunitu.
Lidé již od nepaměti hledají přírodní cesty, jak posílit své zdraví. Jednou z nejčastěji skloňovaných ingrediencí je v tomto ohledu česnek, který se využívá k léčbě mnoha zdravotních obtíží. Nejsilnější je samozřejmě v syrovém stavu, což mnoha lidem nevyhovuje kvůli jeho pronikavé chuti a vůni. Tato negativa však jdou snadno zmírnit, jako například v níže uvedeném receptu.
Proč je nejlepší konzumovat česnek syrový
Konzumace syrového česneku je nejlepším způsobem, jak využít jeho blahodárných účinků. Důvodem je to, že účinná látka česneku, alicin, ztrácí tepelným zpracováním své léčivé vlastnosti. Ideální tedy je česnek oloupat, rozdrtit a před konzumací nechat asi 15 minut stát na vzduchu. Když se totiž rozdrcený česnek nechá chvíli odstát, alicin je pak biologicky dostupnější a tělo jej tak může lépe využít. Důležité je také vědět, že česnek je nejlepší jíst nalačno, aby bylo tělo schopno všechny živiny z česneku správně vstřebat.
Česnek je lék na mnoho neduhů
Podle vědeckých studií česnek ničí bakterie, plísně a parazity, snižuje krevní tlak, hladinu cholesterolu a cukru, zabraňuje srážení krve a chrání játra a posiluje jejich funkci. Má také protirakovinné účinky. Česnek může také pomáhat zlepšovat imunitní systém a předcházet nemocem, jako jsou například:
- onemocnění srdce, včetně ischemické choroby srdeční a srdečního infarktu
- ateroskleróza
- nachlazení a chřipka
- průjem
- plísňové infekce
- onemocnění ledvin
Při pravidelné konzumaci posiluje imunitu a schopnost organismu vylučovat toxiny, stimuluje zdravé odbourávání tuků a snižuje příznaky osteoartrózy, zvětšení prostaty a cukrovky.
Zkombinujte syrový česnek a med
Pokud vám samotný syrový česnek vadí, zkombinujte jej s medem. Ten jednak potlačí pronikavou chuť a vůni česneku a navíc zvýší zdravotní přínosy. Med totiž prokazatelně:
- zmírňuje příznaky chřipky a nachlazení, včetně úporného kašle
- snižuje záněty v těle
- pomáhá při gastrointestinálních potížích
- chrání nervový a kardiovaskulární systém
- má jisté antidiabetické vlastnosti
- působí jako silný antioxidant, chrání tak před předčasným stárnutím a poškozením orgánů
Jak užívat syrový česnek a med
Jak jsme již výše zmínili, česnek je nejlepší užívat na lačno a syrový. Ráno před snídaní tedy rozmačkejte půl až jeden stroužek česneku a smíchejte jej se lžící medu. Dbejte na kvalitu surovin. Směs snězte a s jídlem či ranní kávou počkejte alespoň 15 minut, ideálně půl hodiny.
Dobrého pomálu
I když je syrový česnek zdravý, konzumujte jej s rozvahou. 1 až 2 stroužky česneku jsou naprosto v pořádku, větší množství česneku však může způsobit zápach z úst, pálení žáhy, žaludeční problémy a další nepříjemné vedlejší účinky. Jedním z nejzávažnějších vedlejších účinků nadměrné konzumace česneku je zvýšené riziko krvácení, zejména pokud užíváte léky na ředění krve. Berete-li warfarin či obdobné léky, s česnekem to rozhodně nepřehánějte.
Velmi problematické je také užívání syrového česneku, pokud trpíte žaludečním refluxem či překyselením, česnek totiž kyselost zvyšuje a vaše potíže se tak ještě zhorší. V ostatních případech je však jeho použití zcela bezpečné.